Misterul caracteristicilor colorate din atmosfera lui Jupiter a fost rezolvat

16 08. 2018, 09:00

This browser does not support the video element.

Norii de amoniac din atmosfera superioară a lui Jupiter sunt transportaţi de aceşti curenţi şi formează „panglicile” colorate de pe planetă. Conform Mail Online, spre deosebire de Pământ, cea mai mare planetă din Sistemul Solar nu deţine o suprafaţă solidă. 

O echipă internaţională de cercetători a studiat dovezile recente furnizate de sonda Juno ce a analizat straturile gazoase ale lui Jupiter. Curenţii lui Jupiter ajung la adâncimi de 3.000 de km sub norii lui Jupiter ce au culori precum alb, roşu, portocaliu, maro şi galben, sugerează informaţiile prelevate de Juno. 

Specialiştii susţin că interacţiunea dintre atmosfera lui Jupiter şi câmpul său magnetic este cea care produce straturile vizibile de pe suprafaţa planetei. 

Navid Constantinou, cercetător din cadrul Universităţii din Australia, a declarat că până în prezent erau cunoscute doar câteva detalii despre ce se află sub norii lui Jupiter. Spcialiştii susţin că un câmp magnetic puternic suprimă curenţii de pe Jupiter. În cadrul cercetării au fost utilizate calcule matematice pentru descoperirea instabilităţii ce duce la apariţia curenţilor atunci când câmpurile magnetice sunt prezente. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Viata in Europa – satelitul lui Jupiter
 
Dovezile existenţei vieţii extraterestre pe Europa, luna lui Jupiter, s-ar putea afla la câţiva centimetri de suprafaţa
 
O nouă descoperire aduce informaţii cruciale cu privire la ecuatorul magnetic al lui Jupiter
 
Observatorul Astronomic, locul unde un amiral îndrăgosit de astre a scris istorie cu o lunetă de diametrul unei pizza mici. ”Este o experienţă completă, ai ocazia să vezi cu ochiul, prin telescop, ceva ce este pe panouri”