Ce se întâmplă în organismul tău atunci când te abţii să urinezi

27 12. 2018, 08:37

Din fericire, majoritatea persoanelor au control asupra vezicii, aşadar atunci când simţim nevoia să urinăm fie mergem la baie, ori alegem să ne abţinem. Ce se întâmplă, însă, în organism atunci când alegem să ne abţinem?

Conform Science Alert, atunci când decidem să ne abţinem din urinat, sfincterul cilindric din vezică se închide pentru a nu permite urinei să ajungă în uretră. Aceşti mici muşchi îşi fac foarte bine treaba până când abţinerea devine un obicei constant. Abţinerea constantă poate slăbi muşchii vezicii urinare ce poate duce la retenţia urinară, o afecţiune în care capacitatea de golire completă a acesteia este împiedicată. Aceast lucru produce o senzaţie constantă de urinare.

Un caz straniu este cel al astronomului şi matematicianului danez Tycho Brahe ce a trăit în secolul XVI. În urma unui duel pe întuneric cu un alt nobil, bărbatul a rămas fără nas, iar tot restul vieţii a purtat o proteză din aur sau argint. Moartea lui Brahe a fost însă şi mai ciudată. Acesta a refuzat să plece de la un banchet pentru a urina deoarece considera că acesta este un gest al lipsei de etichetă. Atunci când a ajuns acasă, nu a mai putut urina deloc. La scurt timp a început să delireze şi a murit după ce vezica lui a pleznit

Desigur, acesta este un caz particular, de obicei în cazul abţinerii îndelungate primul efect este că vezica nu mai poate fi controlată, pleznirea vezicii apare doar atunci când la bază sunt şi alte afecţiuni anterioare. Un alt efect al abţinerii îndelungate este reprezentat de apariţia infecţiilor urinare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Premieră în ştiinţa materialelor de construcţii: cărămizi bio crescute din urină umană

Cât timp poate rezista un om fără să urineze?

A fost descifrată compoziţia chimică a urinei umane, după 7 ani de cercetări

Ce se întâmplă dacă urinaţi în apa mării? (VIDEO)