A fost detectată cea mai mare coliziune a unei găuri negre

08 12. 2018, 00:00

Profesorul Susan Scott, lider al grupului  General Relativity Theory and Data Analysis din cadrul Australian National University (ANU), afirmă că echipa a descoperit patru coliziuni prin reanalizarea datelor furnizate de observatorul LIGO ( Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) aflat în SUA.

Conform Phys, cercetătorii au detectat evenimentul ce a dus la formarea celei mai mari găuri negre cunoscute. Aceasta a apărut în urma contopirii dintre un sistem binar alcătuit din două găuri negre ce a avut loc pe 29 iulie 2017. Evenimentul a avut loc la nouă miliarde de ani depărtare. „În cadrul evenimentului, a fost observată şi cea mai mare viteză de contopire a două găuri negre. De asemenea, putem considera că a fost şi cea mai îndepărtată contopire observată până acum”, a declarat Scott.

 

Celelalte trei coliziuni ale găurilor negre au fost detectate pe 9 şi 23 august 2017 şi s-au produs la o distanţă de aproximativ trei-şase miliarde de ani lumină. După observarea primelor coliziuni, cercetătorii şi-au recalibrat instrumentele şi au analizat datele colectate. „Acest lucru a crescut sensibilitatea reţelei de detectori pentru obţinerea mai multor surse”, a declarat Scott.

Echipa de specialişti a detectat unde gravitaţionale din 10 coliziuni ale găurilor negre, în ultimii trei ani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum se formează o gaură neagră?

Cat de periculoasa este noua gaura neagra descoperita de NASA?

Ce se întâmplă dacă eşti atras într-o gaură neagră?

Fenomen descoperit în premieră în cadrul unei găuri negre supermasive