Medicul Adrian Streinu-Cercel a explicat cele trei tulipini ale virusului gripal

05 02. 2019, 13:00

“Aceste tulpini ale virusului gripal sunt sezoniere. Virusul gripal recunoaşte trei tulpini mari: A, B şi C. Dintre cele trei, A şi B sunt cele care pot da epidemii sau infecţii sezoniere, iar C dă situaţii mai deloc. Diferenţa între ele constă în ce complicaţii pot să genereze. De exemplu, tulpinele de tip B asociază multe infecţii al sistemului nervos central, complicaţii. Pe când cele de tip A asociază cel mai frecvent patologii pulmonare, adică afectarea plămânilor”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Conform medicului Streinu-Cercel, virusul de tip A este cel mai frecvent în această perioadă.

“În momentul de faţă, circulaţia este mai frecventă a virusului de tip A, iar din acestea tulpina aşa-zisă postpandemică, care e sezonieră, domină în proporţie de 60%. (…) Diferenţa (n.r. – dintre A şi B) este unde a fost identificat pentru prima dată virusul, în rest sunt virusuri sezoniere, nu au alte explicaţii decât faptul că sunt sezoniere”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

De asemenea, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” menţionează că vaccinul din comerţ este eficient şi protector pentru tulpinele A şi B.

Pe de altă parte, medicul Tudor Ciuhodaru spune că şi în cazul persoanelor sănătoase, care nu suferă de vreo boală, virusul gripal tot poate să provoace complicaţii.

Citeşte continuarea pe Mediafax.