Degetele amputate ale şoarecilor au crescut parţial cu ajutorul a două proteine

08 02. 2019, 19:00

În timp ce creşterea oaselor a fost obţinută în trecut, noua cercetare demonstrează posibilitatea creşterii  articulaţiilor, acesta fiind considerat un nivel de complexitate nemaivăzut până acum. 

Atât articulaţiile, cât şi oasele, sunt cruciale pentru dezvoltarea noilor membre, scrie Science Alert. Anterior, cercetătorii au utilizat proteina BMP2 pentru regenerarea oaselor şoarecilor, însă în noul studiu au adăugat o altă proteină, BMP9. Atunci când a fost utilizată această combinaţie pe degetele amputate ale şoarecilor, aproximativ 60% din oase au început să formeze cartilaje în mai puţin de trei zile. Fără aceste proteine degetele amputate s-ar fi vindecat în mod normal. 

Cartilajul este o parte importantă a articulaţiilor, chiar şi în cazul animalelor ce au capacitatea să-şi dezvolte din nou membrele este rară creşterea articulaţiilor şi a oaselor în acelaşi timp. Rezultatele studiului arată că procesul de regenerare a fost mult mai rapid atunci când BMP2 a fost aplicat prima dată, iar BMP9 a fost adăugat o săptămână mai târziu. Astfel s-au dezvoltat articulaţii mult mai complexe, unele fiind conectate chiar de oase. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Unui bărbat i-au fost amputate picioarele şi părţi ale braţelor după ce a fost lins de un câine
 
VIDEO. Pielea electronică le permite celor cu membre amputate să simtă prin protezele ortopedice
 
Caz medical rar şi înfricoşător în Statele Unite: un bărbat a crezut că are o simplă băşică, dar acum are piciorul amputat şi a fost foarte aproape să-şi piardă viaţa
 
Un bărbat ce a trăit în Italia medievală şi-a înlocuit braţul amputat cu o armă