Descoperirea care poate rescrie modelul fizic actual şi care poate răspunde la întrebarea ”de ce există Universul?”

28 03. 2019, 19:00

Profesorul Sheldon Stone spune că descoperirile sunt o premieră, deşi asimetria materie-antimaterie a fost observată înainte în particule cu quarci straniu, scrie Phys.

Acesta, împreună cu membrii de la High-Energy Physics (HEP) au măsurat, pentru prima dată şi cu o certitudine de 99,999%, o diferenţă în modul în care mezonii D0 şi mezonii anti-D0 se transformă în produse secundare mai stabile.

Mezonii sunt particule subatomice compuse dintr-un quarc şi un antiquarc, legate de forţa nucleară tare.

„Au fost multe încercări în măsurarea asimetriei materie-antimaterie, dar, până acum, nimeni nu a reuşit”, a precizat Stone, care colaborează cu Large Hadron Collider (LHC). 

Descoperirea poate indica şi o nouă fizică dincolo de Modelul Standard, care descrie modul în care particulele fundamentale interacţionează unele cu altele. 

„Nu vedem antimaterie în lume, deci trebuie să o producem în mod artificial. Data de la aceste coliziuni ne permite să analizăm degradarea şi transformarea particulelor instabile în produse mai stabile”, a precizat Ivan Poliakov, membru al echipei de cercetare. „Particulele pot arăta la fel la exterior, dar se comportă diferit în interior. Acesta este misterul antimateriei”, a adăugat acesta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fizicienii au utilizat, în premieră, antimateria în cadrul unui experiment faimos

Un grup de fizicieni susţine că de partea cealaltă a Big Bang-ului se află un Univers compus din anti-materie

Unul dintre cele mai mari mistere ale Universului, aproape rezolvat

Un nou studiu poate duce la explicarea motivului absenţei antimateriei