Interacţiunea socială poate fi benefică luptei împotriva schimbărilor climatice

17 06. 2019, 00:00

Încălzirea globală este un fenomen cauzat de către activitatea umană, iar de rezolvarea crizei în faţa căreia ne aflăm din cauza acestui fenomen poate depinde chiar supravieţuirea noastră ca specie. 

O echipă de cercetători a ajuns la concluzia că interacţiunile umane pot avea un efect semnificativ asupra eforturilor de reducere a problemelor climatice, notează Phys. Astfel, în mod tradiţional am putea vorbi de eforturi coordonate între statele lumii, dar această echipă a analizat situaţia pornind de la nivel individual.

Cercetătorii sunt de părere că atunci când vorbim despre protecţia mediului este necesară şi includerea ştiinţelor sociale pentru a avea o înţelegere mai bună a situaţiei şi şanse mai mari de a identifica soluţiile adecvate. Astfel, pornind de la interacţiunile dintre indivizi care au legătură cu acţiunile de protejare a mediului înconjurător, pot avea un efect pozitiv pe termen lung. 

Acest fenomen se numeşte învăţare socială şi, conform omenilor de ştiinţă, cu cât mai mulţi oameni vorbesc despre reducerea emisiilor de carbon, inovare tehnologică şi energetică putem observa o redirecţionare a eforturilor şi resurselor înspre protejarea mediului. Generalizarea discuţiilor care privesc mediul conduce spre situaţia în care factorii de decizie vor îngloba mai multe politici de mediu în programele lor şi va face din mobilizarea resurselor pentru acestea acceptate pe scară largă.

„Analiza noastră arată că o creştere a prezenţei pe reţelele sociale şi în alte spaţii a discuţiilor cu privire la mediu este urmată, în mod ideal, de o creşterea a motivaţiilor pentru reducerea amprentei de carbon, explică Thomas Burry, de la Universitatea Waterloo şi autor al studiului.

Citeşte şi:

O activistă pentru mediu în vârstă de 16 ani, nominalizată la premiul Nobel pentru pace

Amazonul se află în pericol din cauza politicilor noului preşedinte al Braziliei, conform unor cercetători

Eco-topul “rusinii”: tarile cu cel mai devastator impact asupra mediului

Cine face cel mai mult rau mediului?