Semnale radio misterioase provenind dinspre o galaxie îndepărtată, detectate de astronomi

04 07. 2019, 08:29

În ultimii ani, astronomii de la diferite radiotelescoape de pe glob au recepţionat diferite semnale radio pe care le-au prezentat publicului ca fiind „misterioase” din cauza faptului că nu au reuşit în momentul recepţionării să stabilească originea acestora.

Recent, astronomii de la observatorul Gemini South din Chile au reuşit să identifice originea unuia dintre aceste semnale radio misterioase. Ei au stabilit că acesta a călătorit de-a lungul a patru miliarde de ani lumină, notează Futurism.

Astronomii de la observatorul din Chile şi-au publicat descoperirile în revista de specialitate Science. Ei au notat în articol că au putut identifica originea semnalului care a durat doar o milisecundă folosind mai multe antene atent calibrate.

Prima dată, semnalul a fost identificat de către oamenii de ştiinţă de la Square Kilometre Array Pathfinder din Australia, reuşita identificării originii fiind posibilă datorită celor 36 de antene ale observatorului din Chile.

Semnalul radio a fost receptat de antene cu o oarecare diferenţă. Această diferenţă fiind folosită pentru a putea intercepta originea semnalului.

„Folosind aceste mici diferenţe, doar a miliarda parte dintr-o secundă, am putut identifica originea semnlului”, a declarat Adam Deller, om de ştiinţă de la Universitatea Tehnologică din Swinburne.

Măsurătorile efectuate de către astronomii de la observatorul Gemini au fost atât de exacte nu doar pentru a identifica galaxia de orgine, ci chiar şi regiunea specifică din care provine. Acest nivel de precizie îi poate ajuta pe astronomi să realizeze o cartografiere mai bună a Universului.

Citeşte şi:

A fost finalizat cel mai mare radiotelescop din lume. ALMA va vedea primele galaxii din Univers, astăzi necunoscute! (FOTO/VIDEO)

Cel mai mare radiotelescop din lume va fi construit de chinezi pentru a comunica cu extraterestrii

Aceasta este cea mai detaliată imagine cu galaxia Triangulum aflată în vecinătatea Căii Lactee

Galaxia flămândă: Calea Lactee „înghite” galaxii vecine mai mici!