Primul vaccin antigripal creat de un robot. Inteligenţa artificială poate fi adaptată pentru realizarea medicamentelor

19 07. 2019, 19:00

Inteligenţa artificială are multiple aplicaţii, iar în ultimii ani cercetătorii au început să folosească algoritmii pentru a descoperi noi medicamente. De curând, unul dintre aceste programe de inteligenţă artificială a reuşit să proiecteze un vaccin antigripal în mod independent, notează Futurism.

Acest algoritm, numit SAM (Smart Algorithms for Medical Discovery), a fost proiectat de o echipă de cercetători de la Universitatea Flinders din Australia. Ei au lucrat la un program de calculator care poate genera miliarde de compuşi chimici a căror viabilitate pentru studiile clinice este decisă de către SAM.

Echipa de cercetători a decis să testeze pe mostre de celule umane unii dintre compuşii aleşi de către SAM. Unul dintre aceştia, un vaccin antigripal, a oferit rezultate foarte bune atunci când a fost administrat animalelor.

În plus, oamenii de ştiinţă  au anunţat că au derulat o serie de teste clinice ale compusului sintetizat de către SAM în Statele Unite. Dacă acestea oferă rezultate pozitive, am putea intra într-o eră în care inteligenţa artificială să creeze medicamente noi pentru oameni.

Citeşte şi:

Inteligenţa artificială poate identifica bolile genetice doar prin analizarea chipului pacientului

Ce impact va avea inteligenţa artificială asupra medicinei

Dr. Anthony Pfaff: Inteligenţa artificială, o provocare la adresa legilor şi normelor războiului. ”Nu sunt responsabile pentru acţiunile lor”

Inteligenţa artificială va deveni un element central în prevenirea bolii Alzheimer