Astronomii au identificat un asteroid orbitând un alt asteroid

16 02. 2020, 00:00

This browser does not support the video element.

Observatorul Arcibo din Puerto Rico şi-a reluat activitatea după ce în mare parte din luna ianuarie a acestui an a fost închis din cauza cutremurelor care au afectat regiunea. Acest observator a fost folosit pentru a descoperi un nou asteroid din proximitatea Pământului, pornind de la datele oferite de către telescopul de pe insula Mauna Loa, Hawaii, notează Live Science.

Acest nou asteroid a fost numit 2020 BX12 şi, conform observaţiilor, pare a se apropia de planeta noastră şi, din această cauză, a fost clasificat drept „potenţial periculos”. Totuşi, după cum explică astronomii, calculele arată că punctul în care a fost descoperit acest asteroid pare a fi cel mai aproape de apogeul orbitei acestuia în raport cu Pământul; între cele două corpuri aflându-se o distanţă de aproximativ 4,3 milioane de kilometri. Aceleaşi calcule arată că următoarea „întâlnire” va avea loc peste aproximativ 100 de ani, la o distanţă mai mare faţă de cea din prezent.

Un alt aspect interesant pe care datele colectate de către cele două observatoare le-au relevat despre 2020 BX12 este că în acest caz este vorba despre un sistem binar, un asteroid care este gravitat de către un alt asteroid mai mic, acestea realizând o rotaţie completă în 45-50 de ore. Conform unui studiu anterior efectuat de către NASA, aproximativ 15% dintre asteroizii mari se dovedesc a fi sisteme binare. 

Citeşte şi:

ESA şi NASA plănuiesc un impact între un asteroid şi o navă spaţială

Celebrul asteroid Ultima Thule a fost redenumit după controverse legate de conotaţii naziste ale numelui

O pereche de asteroizi scoate la iveală un trecut zbuciumat al Sistemului Solar

Astronomii au descoperit asteroizi gemeni ”adorabili” în apropierea Pământului