Universul nostru ar putea fi consumat de o serie de găuri în structura spaţiu-timpului

14 03. 2020, 19:00

Într-un articol recent, o echipă de fizicieni prezintă o teorie neobişnuită: sfârşitul Universului nostru ar putea fi adus de către o serie de „bule de nimic”, găuri spontane în structura spaţiu-timpului care ar putea să îl dezintegreze notează Futurism.

Studiul Nothing Really Matters a fost semnat de către o echipă formată dintr-un cercetător de la Universitatea Uppsala, Suedia, şi doi cercetători de la Universitatea Oviedo din Spania şi porneşte de la o terie care a fost propusă în anul 1982 de către Edward Witten, specializat în fizica teoretică.

Edward Witten postula posibilitatea ca o gaură formată în mod spontan ar putea să se extindă spre infinit împingând în calea sa orice formă de materie sau energie. Fizicienii explică faptul că Universul nostru este umplut de vid, o afirmaţie care poate părea contraintuitivă, dar care are sens dacă luăm în calcul că Teoria Big Bang explică faptul că tot ceea ce vedem şi nu vedem îşi are originea într-un punct infinit de mic. Orice se află într-o stare mai ”activă” în comparaţie cu vidul tinde să îşi piardă gradual energia şi să se stabilizeze, ceea ce înseamnă că Universul nostru este relativ stabil.

Totuşi, cei trei cercetători nu sunt de accord şi iau în calcul posibilitatea ca Universul nostru să nu fie chiar atât de stabil şi să se afle într-o stare falsă de vid şi să încă mai are energie de pierdut înainte de a fi stabil. În aceste condiţii, o bulă de vid ar putea să distrugă tot spaţiu-timpul.

Studiul a fost publicat pe serverul arXiv.

Citeşte şi:

De ce Universul are doar trei dimensiuni?

Universul nostru ar putea fi o ”hologramă” cauzată de interacţiunile cuantice

Fizicienii regândesc natura spaţiului şi a timpului într-o încercare de a elabora ”teoria totului”

Dispare timpul din Univers?