Editarea genetică permite crearea şi studierea a trei tulpini de malarie simultan

25 03. 2020, 18:00

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Francis Crick, Regatul Unit, au anunţat crearea unui set de instrumente care poate fi folosit pentru a crea trei tulpini de malarie în mod simultan. Anual, peste 400.000 de persoane îşi pierd viaţa din cauza malariei; una dintre principalele probleme indentificate de către medici şi cercetători fiind aceea că malaria dezvoltă continuu rezistenţă la antibiotice. În aceste condiţii, posibilitatea de a crea trei tulpini simultan ar putea oferi informaţiile necesare pentru producerea unui vaccin, notează Medicalxpress.

„Deoarece malaria continuă să dezvolte rezistenţă la medicamente şi un vaccin eficient rămâne evaziv, este vital să extindem înţelegerea pe care o avem asupra acestui parazit”, au scris cercetătorii într-un studiu recent. 

„Metoda noastră oferă un instrument valoros pentru cercetători, oferind o modalitate mai rapidă pentru a ne descoperi rolul şi importanţa diferitelor gene”, explică Konstantinos Kousis, cercetător al Laboratorului de Biochimie din cadrul Institutului.

Capacitatea de a modifica sau a elimina diferite gene ale malariei reprezintă un instrument extrem de important, permiţându-le oamenilor de ştiinţă să înţeleagă rolul pe care o genă specifică îl joacă şi dacă modificările efectuate asupra acesteia vor avea un impact asupra evoluţiei maladiei, ne explică cercetătorii.

Folosind acest set de instrumente şi metode, cercetătorii Institutului au reuşit să identifice, în premieră, rolul jucat de către o enzimă care joacă un rol important în ciclul de viaţă al malariei şi care controlează modul în care aceasta se răsândeşte.

Studiul a fost publicat în Life Science Alliance.

Citeşte şi:

Cercetătorii sunt aproape de a găsi un remediu eficient pentru malarie

Un medicament pentru malarie, eficient în tratarea coronavirusului – studiu

Incalzirea globala poate aduce malaria in Europa

Descoperire revoluţionară! Această ciupercă poate extermina 99% din ţânţarii purtători de malarie