Oamenii de știință au descifrat modul în care creierul mamiferelor percepe și diferențiază mii de mirosuri

23 06. 2020, 08:41
Sursa foto: Unsplash

Oamenii de știință au descifrat modul în care creierul mamiferelor percepe mirosurile și cum reușește să diferențieze unele mirosuri față de alte mii.  

În urma unor experimente pe șoareci, cercetătorii americani au creat pentru prima oară o semnătură electrică. Aceasta poate fi percepută în centrul de procesare a mirosurilor din creier, anume bulbul olfactiv, chiar dacă acest miros nu există.

Datorită faptului că semnalul similar mirosului este artificial, oamenii de știință au putut manipula timpul și ordinea semnalelor nervoase. De asemenea, cercetătorii au putut identifica ce schimbări erau mai importante pentru abilitatea șoarecilor de a identifica cu precizie „mirosul sintetic”.

Cum percepe și diferențiază mii de mirosuri creierul mamiferelor

„Descifrarea metodei prin care creierul diferențiază mirosurile este complicată. Față de alte simțuri, precum vederea, nu cunoaștem încă cele mai importante aspecte ale mirosurilor individuale”, au declarat autorii studiului.

„Când vine vorba de recunoaștere facială, spre exemplu, creierul poate recunoaște oamenii în funcție de indicii vizuale, cum ar fi ochii, chiar și dacă nu vede nasul și urechile. Dar astfel de trăsături distincte încă nu au fost descoperite la mirosuri”, au mai adăugat cercetătorii.

Timpul și ordinea activării semnalelor nervoase sunt unice pentru fiecare miros, spun cercetătorii. Apoi, semnalele sunt trimise în cortex, care controlează modul în care un animal percepe, reacționează și ține minte un miros.

Oamenii de știință au descifrat modul în care creierul mamiferelor procesează mirosuri

Totuși, din cauza că mirosurile pot varia de-a lungul timpului, oamenii de știință s-au chinuit până acum să localizeze o semnătură a unui miros, notează MedicalXpress.

„Rezultatele noastre identifică pentru prima oară un cod pentru modul în care creierul transformă informațiile senzoriale în percepția unui lucru, în acest caz a unui miros. Astfel, suntem mai aproape de un răspuns privind modul în care creierul extrage informații senzoriale pentru a crea un anumit comportament”, au explicat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum arată creierul pe măsură ce îmbătrânim. Vârsta mijlocie aduce o explozie de culori

Cum formează creierul amintiri? Un studiu dezvăluie procesul neaşteptat al minţii

10 descoperiri impresionante despre creier care au fost făcute în 2019

A fost descoperită o zonă necunoscută până acum a creierului. Specialiştii susţin că ar fi prezentă doar la oameni