Alarmant! Multe dintre medicamentele prescrise de medici sunt testate insuficient

07 09. 2020, 09:06
Cercetătorii susțin că medicamentele pe care le folosim sunt, în mare parte, testate insuficient. Credit foto: Pixabay

Cercetătorii susțin că medicamentele pe care le folosim sunt, în mare parte, testate insuficient.

Când ne adresăm medicului, presupunem că tratamentul pe care acesta ni-l prescrie are dovezi solide care să-l susțină. Din nefericire, situația nu este chiar așa, un studiu recent susține că doar unul din zece tratamente medicale este susținut de dovezi de înaltă calitate, notează Science Alert.

O analiză a 154 de recenzii sistematice realizate între 2015 și 2019, de către Cochrane, o organizație de internațională britanică formată cu scopul de a organiza rezultatele cercetărilor medicale, a descoperit că doar 15 dintre acestea, 9,9% mai exact, confirmau faptul că medicamentele luate în calcul au fost puse pe piață în urma unor dovezi solide. Analizarea dovezilor s-a făcut în raport cu un „standard de aur”, care în acest domeniu este reprezentat de către sistemul GRADE, grading of recommendations, assessment, development and evaluation.

Sistemul GRADE analizează aspecte printre care se numără și riscul de părtinire. De exemplu, studiile în care pacienții nu știu dacă primesc tratamentul efectiv sau un placebo – oferă dovezi de calitate mai înaltă decât studiile în care participanții știu exact ce urmează să primească.

O situație îngrijorătoare

În analiza din 2016, cercetătorii au descoperit că 13,5% dintre tratamente, aproximativ unul din șapte, au fost susținute de dovezi de înaltă calitate. Lipsa unor dovezi de înaltă calitate, conform cu standardul GRADE, înseamnă că studiile viitoare ar putea răsturna rezultatele.

Cele 154 de studii au fost alese deoarece erau actualizări ale unei analize anterioare a 608 de recenzii sistematice, efectuată în 2016. Acest lucru a permis oamenilor de știință să verifice dacă recenziile care au fost actualizate cu noi dovezi au avut o calitate superioară. În studiul din 2016, 13,5% au raportat că tratamentele au fost susținute de dovezi de înaltă calitate, deci a existat o tendință către o calitate mai scăzută, pe măsură ce au fost adunate mai multe dovezi.

Trebuie să precizăm că studiul a avut câteva limitări. În primul rând, nu putem fi siguri că dimensiunea eșantionului din studiu a fost reprezentativă, iar alte studii au constatat că peste 40% din tratamentele medicale sunt eficiente.

De asemenea, eșantionul din studiu nu a fost suficient de mare pentru a verifica dacă există anumite tipuri de tratamente medicale, farmacologice, chirurgicale, psihologice,și dacă acestea sunt mai bune decât altele. De asemenea, este posibil ca „standardul de aur” pentru clasarea dovezilor (GRADE) să fie prea strict.

Citește și:

Medicamentele pentru boli autoimune pot fi transformate foarte ușor într-un tratament puternic anti-cancer

Un studiu recent recomandă începerea tratamentelor cât mai rapid în cazul bebeluşilor infectaţi cu HIV

Un studiu arată că doar 2% dintre pacienții și angajații unei clinici sunt imunizați împotriva COVID-19

Un studiu arată că vederea ar putea fi îmbunătățită dacă ne uităm direct la o lumină roșie