Cu un pas mai aproape de tratamentul pentru scleroza multiplă. Ce a arătat un studiu clinic recent

06 10. 2020, 16:00
Sursa foto: Wikimedia

Medicii cred că au ajuns cu un pas mai aproape de tratarea sclerozei multiple (MS), după ce au descoperit că un medicament repară învelișul nervilor deteriorați de această boală.

Un studiu clinic al medicamentului pentru tratarea cancerului Bexaroten a arătat că acesta a reparat stratul protector de mielină pe care scleroza multiplă îl distruge. Pierderea acestui înveliș produce o serie de probleme neurologice precum tulburări de echilibru, vedere și musculare, iar în cele din urmă dizabilitate.

Bexaroten a cauzat efecte adverse foarte serioase

Deși Bexaroten nu poate fi folosit drept tratament, din cauza efectelor adverse foarte serioase, medicii din spatele studiului clinic au declarat că rezultatele arată că remielinizarea este posibilă la oameni, sugerând că alte medicamente sau combinații de tratamente vor opri scleroza multiplă.

„Este dezamăgitor faptul că nu vom folosi acest medicament, dar este palpitant faptul că repararea este posibilă și ne oferă mari speranțe pentru alt studiu clinic pe care sperăm să-l începem anul viitor”, a declarat prof. Alasdair Coles, care a coordonat cercetările la Universitatea din Cambridge.

„Acest lucru este posibil doar prin remielinizare”

Scleroza multiplă apare atunci când sistemul imunitar atacă din greșeală învelișul de mielină care înconjoară nervii din creier și măduva spinării. Fără această substanță bogată în lipide, semnalele se deplasează mult mai încet, sunt perturbate sau dau greș complet. În jur de 100.000 de oameni din Marea Britanie suferă de MS, potrivit The Guardian.

Totuși, medicamentul a avut efecte adverse grave, de la tiroidă la niveluri crescute de grăsimi în sânge, care ar putea duce la inflamația periculoasă a pancreasului. Însă, imaginile prin rezonanță magnetică a creierului au arătat că învelișul de mielină al neuronilor crescuse din nou, descoperirea fiind confirmată de teste care au arătat că semnalele trimise de retină către cortexul vizual deveniseră mai rapide. „Acest lucru este posibil doar prin remielinizare”, a mai spus Coles.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce este scleroza multiplă? Simptome, diagnostic şi tratament

Un nou medicament pentru scleroză multiplă, probat în Uniunea Europeană

Acestea sunt principalele simptome ale sclerozei multiple

O cană de cacao cu lapte, eficientă pentru pacienţii cu scleroză multiplă