Cum afectează încălzirea globală observațiile astronomice?

27 09. 2022, 14:00

Calitatea observațiilor astronomice de la sol depinde în mod direct de claritatea atmosferei de deasupra locului de unde sunt efectuate. Prin urmare, locurile de amplasare a telescoapelor sunt selectate cu mare atenție.

Adesea, acestea se află la o înălțime mare deasupra nivelului mării, astfel încât să existe mai puțină atmosferă între ele și obiectivele lor. De asemenea, multe telescoape sunt construite în deșerturi, deoarece norii și chiar vaporii de apă împiedică o vedere clară a cerului de noapte.

O echipă de cercetători condusă de Universitatea din Berna și de Centrul Național de Competență în Cercetare (NCCR) PlanetS arată într-un studiu, publicat în revista Astronomy & Astrophysics, cum una dintre provocările majore ale timpului nostru – schimbările climatice – afectează acum chiar și vederea noastră asupra Cosmosului.

,,Chiar dacă telescoapele au, de obicei, o durată de viață de câteva decenii, procesele de selecție a amplasamentelor iau în considerare doar condițiile atmosferice pe o perioadă scurtă de timp. De obicei, pe ultimii cinci ani – o perioadă prea scurtă pentru a surprinde tendințele pe termen lung, ca să nu mai vorbim de schimbările viitoare cauzate de încălzirea globală”, subliniază Caroline Haslebacher, autorul principal al studiului și cercetător la NCCR PlanetS de la Universitatea din Berna, scrie EurekAlert.

Cum s-ar putea schimba observațiile astronomice până în 2050?

Prin urmare, echipa de cercetători de la Universitatea din Berna și de la NCCR PlanetS, ETH Zurich, Observatorul European Sudic (ESO), precum și de la Universitatea Reading din Marea Britanie, și-a asumat sarcina de a arăta perspectiva pe termen lung.

Analiza lor privind tendințele climatice viitoare, bazată pe modele climatice globale de înaltă rezoluție, arată că marile observatoare astronomice, din Hawaii până în Insulele Canare, Chile, Mexic, Africa de Sud și Australia, vor cunoaște probabil o creștere a temperaturii și a conținutului de apă din atmosferă până în 2050.

Acest lucru, la rândul său, ar putea însemna o pierdere de timp de observare, precum și o pierdere a calității observațiilor.

Cum s-ar putea adapta observatoarele astronomice la schimbările climatice?

,,În prezent, observatoarele astronomice sunt concepute pentru a funcționa în condițiile actuale ale locului și au doar câteva posibilități de adaptare. Prin urmare, printre consecințele potențiale ale condițiilor climatice pentru telescoape se numără un risc mai mare de condensare din cauza creșterii punctului de rouă sau a funcționării defectuoase a sistemelor de răcire, ceea ce poate duce la mai multe turbulențe ale aerului în cupola telescopului”, spune Haslebacher.

Faptul că efectele schimbărilor climatice asupra observatoarelor nu au fost luate în considerare până acum nu a fost o neglijență, după cum spune Marie-Estelle Demory, co-autoare a studiului, ci s-a datorat, nu în ultimul rând, stadiului actual al tehnologiei.

,,Acest lucru ne permite acum să spunem cu certitudine că schimbările climatice trebuie luate în considerare în selectarea amplasamentelor pentru telescoapele de generație următoare, precum și în construcția și întreținerea instalațiilor astronomice”, spune Haslebacher.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume

Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice

Jupiter se afla in mijlocul unor schimbari climatice violente

Variabilitatea temperaturii face pădurile mai rezistente la schimbările climatice