De ce să nu dormi cu animalul de companie în pat, mai ales pe timpul iernii?

31 01. 2023, 14:30

Peste jumătate din oamenii care dețin animale de companie recunosc că dorm împreună cu acestea, dar un veterinar explică care sunt riscurile, mai ales pe timpul iernii. 

Una dintre îngrijorările majore se referă la supraîncălzire. În timpul perioadelor reci, câinii sunt mai predispuși să se cuibărească în patul stăpânului pentru a se încălzi. Cu toate acestea, dacă acesta se acoperă cu pături și plăpumi groase, unii câini se pot chinui să se dea jos din pat, potrivit cercetătorului veterinar Katy Alexander, șef de cercetare veterinară la Blue Cross din Marea Britanie, potrivit IFL Science.

„Câinii foarte mici, cățeii, cățeii bătrâni și câinii cu artrită sau cu alte probleme de mobilitate se pot chinui să găsească o ieșire sigură dacă se încing prea tare. Trebuie evitate păturile prea grele, care nu le-ar permite ieșirea în siguranță. Păturile încălzite pot cauza arsuri, iar cablul electric reprezintă un pericol dacă este mestecat”, a declarat Katy Alexander.

Dormitul cu câinii: un somn mai prost sau unul mai bun?

De asemenea, există dovezi ale faptului că, dacă împarți patul cu un câine, calitatea somnului ți-ar putea fi influențată. Un studiu din 2020 a constatat că dormitul în pat alături de un câine crește tendința oamenilor de a se foi în somn.

Aceasta este doar a parte a argumentului. Unele cercetări au indicat că împărțirea patului cu animalele de companie nu are nicio legătură cu vreun efect asupra calității somnului. Alte studii au sugerat că aceasta ar putea afecta calitatea somnului, dar impactul este foarte ușor.

O serie de alte studii au investigat avantajele și dezavantajele de a avea un câine în pat, pentru a ajunge la concluzia că acest lucru ar putea, de fapt, să îmbunătățească starea de bine a proprietarilor de animale de companie.

Femeile care dorm alături de câini se simt în siguranță

Într-un studiu din 2018, cercetătorii au constatat că femeile care dorm alături de câinii lor au „sentimente mai puternice de confort și siguranță” în timpul nopții.

În schimb, opusul a fost valabil pentru pisici, despre care majoritatea proprietarilor de animale de companie au spus că le perturbă somnul.

De asemenea, cercetătorii au argumentat modul în care împărțirea patului cu animalele de companie a fost practicată pe scară largă de-a lungul istoriei de o multitudine de culturi diferite. Indiferent de motiv, acest aranjament de dormit se potrivește foarte bine multor oameni și animale de companie, ceea ce este un lucru pe care oamenii de știință ar trebui să caute să îl înțeleagă mai bine.

„De-a lungul istoriei, oamenii și-au împărțit spațiul de dormit cu alți oameni și cu animale. Sugerăm ca dormitul în comun între om și animal și între adult și copil să fie abordat ca forme legitime și relevante din punct de vedere social. În plus, o înțelegere cuprinzătoare a dormitului în comun om-animal are implicații semnificative pentru somnul uman, relațiile om-animal și bunăstarea animalelor”, spune autorul studiului, Bradley Smith, psiholog la Universitatea Centrul din Queensland, Australia.

Vă mai recomandăm și: 

De ce unii câini sunt mai agresivi? Un studiu arată că până și stăpânii joacă un rol

Ce culori pot vedea câinii? Mitul că văd doar în alb și negru a fost demontat

Cum ne-ar putea ajuta pisicile să găsim infractori? Indiciile ascunse în blana felinelor!

Chiar și animalele de companie pot răci! Iată cum să le ferești de răceală