Un matematician spune cum putem avea o viață fericită: „Nu putem prezice viitorul”

18 07. 2023, 14:00

Atunci când matematicianul Kit Yates observă că prognoza meteo anunță 25% șanse de precipitații, el își pune o umbrelă în geantă, iar atunci când cunoaște pe cineva, într-un loc aglomerat, care este născut în apropierea zilei lui de naștere, nu este deloc surprins, ci încântat. Acesta ar putea fi chiar secretul pentru o viață fericită.

Motivul este acela că și-a antrenat mintea în așa fel încât să își planifice ziua, dar nici nu respinge întâmplările neașteptate, ci se bucură de ele.

„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat atunci când scriam la cartea mea era acela că întâmplările surprinzătoare chiar se petrec, având în vedere numeroasele oportunități. Matematica ne poate oferi instrumente obiective pentru a ocoli scăpările propriei noastre biologii – adică limitările impuse de propriul nostru proces de gândire, impulsurile care ne fac oameni, dar care ne dezamăgesc atunci când trebuie să facem deduceri despre lumea din jurul nostru”, a scris Yates în cartea lui „How to Expect the Unexpected” (eng – „Cum să te aștepți la neașteptat”).

În această lucrare, Kit Yates explorează posibilitățile de a face predicții mai eficiente despre viață folosind matematica. Totuși, el încurajează să ne așteptăm și la surprize și să nu ne speriem.

Matematica, utilă pentru o viață fericită

Chiar dacă oamenii caută să fie cât mai pregătiți în ce privește viața lor, pentru a nu fi luați prin surprindere, matematicianul subliniază că exact momentele la care nu ne așteptăm sunt cele care ne condimentează existența.

„În loc să fim intrigați atunci când se petrec lucruri neobișnuite și să sărim la concluzii eronate, de fapt ar trebui să ne bucurăm de ele și să aflăm mai multe. Acestea sunt, pentru mine, aspectele interesante la coincidențe”, a spus el.

Cum lăsăm coincidențele să ne surprindă?

Acest raționament ar putea fi îmbrățișat și pentru că viața trebuie lăsată și ne surprindă, întrucât nu știm când se încheie, potrivit The Guardian.

„Toți presupunem că aceasta nu va fi ultima noastră zi. Mizăm pe asta când, de fapt, ar putea ca pentru mulți dintre noi să nu rămână multe zile de trăit. (…) Până la un punct, trebuie să trăiești fiecare zi, să te bucuri de ce se întâmplă în prezent și să te simți bine”, a mai punctat Yates

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un matematician ar fi descoperit cum să câștige mereu la jocul de ruletă

Călătoria în timp, posibilă cu o singură condiție. Ce a descoperit un matematician celebru și prieten al lui Albert Einstein?

John Nash, matematicianul schizofrenic laureat al Premiului Nobel

Patologul care a furat creierul lui Albert Einstein, în căutarea genialității