ECLIPSA de portocala

17 03. 2008, 15:00


Ce se intampla, in cateva cuvinte

Spectacol umbrit

Astrofotografia in general

Fotografia eclipsei totale

Inca nu am apasat pe declansator sa facem pozele? Inca nu. Fiindca mai avem nevoie de cateva trucuri pentru ca imaginea sa iasa bine. In primul rand, trebuie sa declansam expunerea fara sa miscam aparatul foto. Pentru asta se foloseste, de obicei, telecomanda. Daca vom apasa pe buton, vom misca poza invariabil si fara voia noastra. Daca nu avem telecomanda, punem aparatul pe „self-timer“, ca si atunci cand vrem sa facem o poza de familie si trebuie sa fugim in fata obiectivului pentru a nu lipsi din imagine. Daca aparatul ne permite, folosim functia „Mirror lock“, care va ridica oglinda inaintea declansarii, scapandu-ne de vibratiile ei. Toate aceste masuri luate pentru „inghetarea“ imaginii nu au nici un efect daca nu se realizeaza focusul.

Am avut cele mai mari dificultati in obtinerea focusului intrucat Luna era „stinsa“, detaliile lipseau, iar vizorul aparatului foto era prea mic si prea intunecat pentru a obtine o imagine buna. Degeaba am facut focusul in faza de partialitate, pentru ca diferentele de temperatura i-au modificat pozitia. Singura solutie viabila a fost sa realizez diferite expuneri cu marginea Lunii in centru, pe care le-am marit apoi la maximum, pentru observarea diferentelor si alegerea unei pozitii optime.
Am obtinut si focusul. Mai trebuia aleasa sensibilitatea (ISO) si expunerea. Imaginile de la inceputul acestui material au fost realizate la ISO 200, dar, daca aveti o montura buna, va recomand ISO 50 sau ISO 100. Imagini rezonabile am obtinut pana la ISO 800. Dupa aceasta valoare, incepi sa sesizezi marketingul agresiv al producatorilor de aparate foto, adica mult, mult zgomot.

Sper ca nu v-am „defocusat“ de tot. Avand in vedere ca astrofotografia este un hobby destul de costisitor, va pot spune totusi ca, folosind un simplu binoclu sau o luneta obisnuita, imaginea Lunii in eclipsa totala este incomparabil mai frumoasa si mai de impact decat orice fotografie. Bineinteles ca, pentru corpuri ceresti indepartate, cu o luminozitate extrem de scazuta, fotografia bate retina. Dar despre fotografierea nebuloaselor si a galaxiilor, in numerele viitoare…