Stiinta pariurilor

22 04. 2008, 11:14

„Casa castiga intotdeauna”

Dependenta si solutiile ei extreme

FACTS


Jucatorii care au speriat Vestul

Tinerii mergeau impreuna spre Las Vegas, dar in cazinou se comportau ca si cum ar fi straini. Fiecare avea o identitate falsa si un rol bine stabilit. Unii se asezau la mese si le dadeau de stire celorlalti atunci cand sansele erau in favoarea lor. Isi dadeau seama de acest lucru folosit un algoritm: scadeau 1 pentru fiecare carte mare (10, A, J, Q, K) asezata pe masa si adunau 1 pentru cele de valoare mica (2, 3, 4, 5, 6). Restul (7, 8 si 9) erau considerate carti neutre. Daca jucatorul de la masa anunta, discret, ca a ajuns la o suma mare, adica fusesera scoase din pachet multe carti de 2, 3, 4, 5 sau 6, atunci o a doua persoana din grup venea sa parieze, intrucat sansele de castig erau ridicate, in pachet existand numeroase carti de 10, A, J, Q si K.

Numararea cartilor nu e ilegala. Patronii cazinourilor sunt constienti insa de vulnerabilitatea Blackjack-ului, iar jucatorii care castiga prea mult ajung sa fie considerati persona non grata. Softuri de recunoastere faciala care compara imagini inregistrate de camerele de supraveghere ii ajuta pe proprietarii localurilor sa ii identifice pe jucatorii-matematicieni si sa nu le mai permita accesul.

Strategia folosita de studentii de la MIT e accesibila oricui se inscrie la Institutul de Blackjack, fondat de acestia. Aventurile lor in Las Vegas sunt redate, cu lux de amanunte, in best-sellerul „Bringing Down the House” („Invingand casa”), de Ben Mezrich. Cartea a stat la baza filmului „21”, cu Kevin Spacey, Jim Sturgess si Kate Bosworth, a carui premiera a avut loc in martie 2008.
Ruleta si matematica

Majoritatea strategiilor folosite pentru a castiga la ruleta au la baza sistemul Martingale, care implica dublarea sumei pariate dupa fiecare esec, asa incat primul castig sa acopere toate insuccesele anterioare. Ideea ar functiona excelent daca ai avea un numar infinit de jocuri si o suma infinita de bani pentru pariuri. Pentru a-i descuraja pe cei care aplica strategia, fiecare cazinou stabileste o suma maxima care poate fi jucata la ruleta.

Psihologia pokerului

Mirajul romanilor: Loto 6 din 49

Citeste continuarea in pagina a 2a