Beletristica (martie)

09 03. 2007, 10:44

Cainii paradisului- Abel Posse, Editura Nemira, 22,50 lei

Volumul de fata este o calatorie in istoria secreta a descoperirii Americii. Care nu mai are coordonatele stiute, ci se transforma intr-un voiaj initiatic, ale carui urzeli mistice sunt tesute de Fernando si Isabela, regii spanioli a caror dragoste se transforma intr-o „conspiratie a paradisului“. Agentul acestei nebunii, jumatate erotice, jumatate eretice, este Cristofor Columb, cel care ajunge sa creada ca America este, de fapt, taramul pe care a fost alungat Adam. Romanul lui Posse a primit una dintre cele mai prestigioase distinctii literare ale latinitatii, Premiul Rómulo Gallegos.

Moartea si busola- Jorge Luis Borges, Editura Polirom, 42,50 lei

Titlurile cuprinse in aceasta selectie aduna volumele Evaristo Carriego (1930), Istoria universala a infamiei (1935), Istoria eternitatii (1936) si Fictiuni (1944). Despre scriitor si inchipuirile sale in proza, Alfonso Reyes spunea: „Fanteziile lui Borges au ceva de utopii logice cu infiorari de tip Edgar Poe. Borges e un magician al ideilor. Transforma toate motivele pe care le atinge si le duce la un alt registru mental. Pana si titlurile cartilor lui te fac sa reflectezi la o alta dimensiune a lucrurilor si parca te lanseaza intr-o plimbare prin stratosfera“. Puteti incerca experienta derutanta si insufletitoare ideatic a acestui voiaj in compania textelor admirabil traduse de Cristina Haulica, Andrei Ionescu si Irina Dogaru.

Zborul reginei- Tomás Eloy Martínez. Editura Curtea Veche, 19 lei

Primit cu elogii de catre Carlos Fuentes, Augusto Roa Bastos sau Gabriel Garcia Marquez, argentinianul Tomás Eloy Martínez a devenit, prin volumele sale La Novela de Péron si, mai ales, Santa Evita, un clasic al fictiunii argentiniene. Romanul Zborul reginei (2002) destainuie complicatele ite ale unei povesti de dragoste infiripate intre omnipotentul boss al unui ziar din Buenos Aires, G.M. Camargo, si tanara si talentata jurnalista Reina Remis. Pe fondul pulsiunilor erotice impinse pana la delir, dar si al cadrului general al unei lumi sud-americane sufocate de coruptie si sforarii politice, se desfasoara criza de neputinta a magnatului.