Alegerea noastra (septembrie): Romaniacs 2006

07 09. 2006, 11:08

Boala grea, dom’le! De indata ce simti aerul cum iti flutura prin pletele (ne)spalate si auzi turbina cum rage ca o fiara, in timp ce domnisoarele isi intorc privirile gales dupa tine, nu mai vezi nici o scapare: esti blestemat pe vecie, asemenea lui Ghost Rider, sa iubesti motocicleta.

In intampinarea acestor (ne)intelese instincte primare, in Romania s-a desfasurat cel mai aspru raliu enduro din lume. Red Bull Romaniacs 2006 a dat drumul la motoare in centrul Bucurestiului, duminica, 13 august, pe platoul dintre Pasajul Marasesti si strada Nerva Traian. 90 de concurenti – profesionisti, experti si amatori – din SUA, Marea Britanie, Franta, Mexic, Austria, Germania, Andorra, Canada, Grecia, Italia, Noua Zeelanda, Ungaria si Romania s-au intrecut calarind cu talent motociclete si ATV-uri pe un traseu care a acoperit aproximativ 1.400 de kilometri, pornind de pe fundatia proiectului unei Opere neterminate de dictatorul Ceausescu si incheindu-se, ironic, pe Bulevardul Spitalelor din Sibiu.

Romaniacs si-a respectat pe deplin renumele, competitia fiind cu adevarat hard si plina de neprevazut. Campionul mondial Cyril Deprés a abandonat inca din a doua zi a intrecerii, dupa ce s-a ratacit si a pierdut timp pretios in urma unor disfunctionalitati ale GPS-ului. Al doilea abandon important a venit, surprinzator, tot din esalonul profesionistilor: Gunnar Petersen s-a declarat si el invins in fata duritatii unui traseu de la care oricum asteptase tot ce putea fi mai rau. Cele mai delicioase momente ale Romaniacs-ului au fost, insa, create spontan, de intalnirile inoportune dintre rideri si taranii romani. Langa Petrosani, Giovanni Sala a fost biciuit de un bastinas pe motiv ca motocicleta campionului italian speriase calul omului.

In localitatea Campul lui Neag, o parte dintre rideri au fost alergati cu coasele de catre localnici, in timp ce altii incercau sa evite capcanele puse pe traseu (mai ales o sarma!). In ciuda acestor episoade comice (sau ba), Romaniacs a ajuns cu bine la final:  pe 19 august, concertul de motoare de la Sibiu a rivalizat ca spectacol eye-candy cu cel din Capitala.

La categoria Pro, primul loc a fost ocupat de francezul Michel Gau, in timp ce clasa Experti a adus o dubla victorie pentru motociclismul autohton, cu primul loc adjudecat de tinerii Emanuel Gyenes/Lazslo Olah si cu locul trei pentru echipa mixta Romeo Dunca/François Vuillet. Cu totii sa traiasca!