Insula Madagascar – fortareata piratilor

24 03. 2008, 11:57

Cuibul piratilor

Insula necolonizata si putin explorata, situata in apropierea continentului African, langa rute comerciale importante – Marea Rosie si Oceanul Indian – Madagascar avea sa devina, intre 1690 si 1730 baza de operatiuni a celor mai de temut talhari ai apelor. Alungati din Caraibe de vasele militare ai caror capitani urmareau sa ii prinda si sa ii pedepseasca aspru, piratii s-au refugiat aici, gasind importante resurse de hrana. Corabiile incarcate cu matasuri, mirodenii si bijuterii care se indreptau spre Europa erau adesea atacate de piratii din Madagascar. Vasele care calatoreau dinspre continentul nostru spre India erau, la randul lor, golite de aur, argint si monede. Musulmanii care porneau in pelerinaj spre Mecca, incarcati cu pietre pretioase si alte obiecte de valoare, nu scapau nici ei de cruzimea talharilor.

Madagascar – tinutul lemurienilor si al cameleonilor

Cel mai mare parc national este Masoala, aflat in nord-est, locul ideal pentru a cunoaste flora si fauna insulei. Rezervatia contine si trei zone marine, care protejeaza peste 10.000 ha de recife de corali, plante unice si mangrove (formatiuni vegetale alcatuite din arbori si arbusti, caracteristice tarmurilor mlastinoase).

Rezervatia Naturala Stricta Tsingy de Bemarha se intinde pe coasta de vest. E bogata in paduri, lacuri si mangrove mlastinoase, care adapostesc specii de pasari si de lemurieni in pericol de disparitie. Peisajele iti taie respiratia: munti semeti, grote, canioane si piscine naturale.

Antananarivo – Palate si fosile

Palatul Rova, construit pe cel mai inalt deal din zona, continua sa domine orasul, in ciuda incediului de acum un deceniu care a facut scrum parti importante ale cladirii. Localnicii il privesc cu mandrie si il considera simbol, deoarece a fost resedinta a Dinastiei Merina, prima care a reusit sa uneasca Madagascarul, in secolul XIX.

Animalele unice ale insulei fac spectacol, in fiecare zi, la Gradina Zoologica Tsimabazaza. Cladirea care adaposteste reptilele ii va infiora pe cei care se tem de cameleoni ori de serpi. In apropiere se afla si un mic Muzeu de Istorie Naturala, unde sunt expuse, printre altele, fosile si fluturi.

Capitala e faimoasa si pentru Zoma, a doua piata ca marime de pe glob, deschisa zilnic.

Ceremonia intoarcerii mortilor
In cautarea dinozaurilor