India – locul in care se nastea infinitul (I)

31 03. 2008, 11:20

Taj Mahal – emblema turistica a Indiei

Declaratie de dragoste sculptata in piatra, mausoleul a fost ridicat in prima parte a secolului XVII de imparatul Shah Jahan pentru cea de-a doua lui sotie, Mumtaz Mahal, de care era profund indragostit. Chiar inainte de a-si incredinta sufletul zeilor, printesa si-a rugat sotul sa-i construiasca un monument, pentru ca oamenii sa-si aminteasca de ea. Imparatul i-a promis ca ii va respecta aceasta ultima dorinta si ca va ii inalta o cladire cum nu s-a mai vazut.

La magistrala creatie, 20.000 de muncitori si 1.000 de elefanti au lucrat zi si noapte timp de 22 de ani. Multe dintre materialele folosite au fost aduse de la mii de kilometri departare: jadul si cristalele au fost transportate din China, turcoaza din Tibet, iar safirul din Sri Lanka, mausoleul fiind ornamentat, pe interior, cu 28 de tipuri de pietre pretioase si semipretioase. Marmura alba translucida a fost adusa, cu elefantii, din Rajasthan.

Odata ridicata constructia, imparatul Shah Jahan a luat o hotarare nemiloasa, ca sa se asigure ca nimeni nu va mai inalta vreodata un monument care ar putea fi comparat cu cel inchinat raposatei sale sotii: a ordonat decapitarea arhitectului principal, orbirea caligrafilor si taierea mainilor tuturor muncitorilor.

Dupa moartea imparatului, trupul acestuia a fost asezat langa cel al fostei sale sotii, in Taj Mahal.

Delhi – orasul distrus si construit de 11 ori

Cel mai impunator monument din Old Delhi este Fortareata Rosie (Lal Qila), botezata asa datorita blocurilor masive de piatra rosiatica din care a fost contruita la ordinul imparatului Shah Jahan, de numele caruia se leaga si Taj Mahal-ul. Pentru pasionatii de efecte speciale, aici are loc, in fiecare seara intre orele 19:30 si 21:00, in functie de anotimp, un spectacol grandios de sunet si lumina. Avand rol de simbol al natiunii, Fortareata Rosie este locul din care Prim-ministrul adreseaza un discurs poporului, in fiecare an, pe 15 august, data la care tara si-a castigat independenta fata de britanici.

Cel care i-a condus pe indieni spre infaptuirea acestui vis este Mahatma Gandhi, in cinstea caruia a fost ridicat Memorialul Raj Ghat, situat exact pe locul in care a fost incinerat filozoful. Monumentul are gravate in piatra ultimele cuvinte pe care se spune ca le-ar fi rostit liderul spiritual: „He Ram”, care se traduc prin „O, Doamne!”. La unul dintre capetele placii negre de marmura sade o lumanare care arde incontinuu, in memoria lui, eternitatea sufletului fiind ideea de baza a religiei hinduse, al carei adept era Gandhi.

Nu poti trece prin Delhi fara sa vezi Templul Baha’i Lotus, una dintre cele mai uimitoare constructii ridicate vreodata din beton. Daca il privesti de departe, ti se va parea ca seamana, ca design, cu Palatul Operei din Syndey. Vazuta de sus, cladirea arata ca un lotus cu 27 de petale, floarea nationala a Indiei.

Natura si sporturi extreme

Escalada, rafting, safari, mountain-bike… India este, de mii de ani, „tara tuturor posibilitatilor” pentru amatorii de adrenalina. Apele curgatoare din Muntii Himalaya sunt favoritele expertilor in rafting, in timp ce Rezervatia naturala de pe Raul Kabini, veritabila „tara a elefantilor”, e locul de suflet al celor care vor sa se aventureze in salbaticie.

Daca timpul iti permite, viziteaza si renumitele plaje din Goa, Devbagh sau Om. Relaxeaza-te si intinereste-ti organismul prin Ayurveda, medicina traditionala indiana.

FACTS