Unde a fugit Mos Craciun

19 01. 2007, 13:12

Croaziera in Caraibe
Chiar in ajunul Craciunului, se pleaca din Puerto Rico (sau din Texas, Fort Lauderdale), la bordul unei nave de croaziera cu peste 3.000 de locuri, pe un itinerariu ce identifica urmele piratilor intruchipati, mai nou, de Johnny Depp.

Calatoria nu rateaza cateva dintre perlele Caraibelor, cum ar fi Aruba sau Curaçao, dupa cum nu evita contactul cu gastronomia regiunii, printr-o serie de faimoase retete locale sau adaptate, in stil colonial, ingredientelor zonei: paine de cocos, cocktail de stridii, supa cu callaloo (varianta de spanac), coada de vaca inabusita, curry cu orice fel de carne, dhall pouri (bonus: fasole picanta). De baut, se bea in special punch, preparat cu toate aromele exotice, iar de privit sunt recomandate, mai ales, patimasele creole sau metise, melting pot-ul rasial de aici producand o serie de senzuale „accidente“ genetice.

Brunei & Borneo
Pentru cei atinsi irevocabil de demonul expeditiilor, sfarsitul lui decembrie poate constitui o provocare pe masura in inima Asiei de Sud-Est, in cautarea Epocii de Piatra. Practic, se garanteaza contactul cu lifestyle-ul societatilor tribale care au supravietuit in jungla tropicala, existand posibilitatea impartasirii unor obiceiuri ancestrale.

Risipite pe o suprafata de cinci ori mai mare decat a Marii Britanii, comunitatile minuscule de pe cea de-a treia insula ca marime a Terrei ofera spectacolul rar al ritualurilor mistice neatinse de febra comercialului. Astfel, initierea in tatuaj se face aproximativ la fel ca in urma cu 50.000 de ani, iar vanatoarea si pescuitul se desfasoara cu arme aidoma celor din Neolitic. Aceasta incredibila diorama poate fi admirata live pe traseul Bandar Sri Begawan – Kota Kinabalu – Sandakan – Kuching – Batang Ai.

Cine, in aceste conditii, vrea o cina festiva la pragul dintre ani primeste traditionala fiertura de orez cu carne, bantuita de condimente nemaiintalnite in lumea occidentala, plus o selectie savuroasa de fructe exotice: rambutan, ananas, papaya, mango, guave, salak, durian.

Punta Cana, Republica Dominicana
Craciunul pe o plaja alba ca zapada nu este o utopie a europenilor nostalgici, ci o certitudine a calatorilor care vor sa schimbe bradul de acasa cu un palmier, iar cojocul cu un costum de baie. Un element suplimentar de atractie il reprezinta surpriza pregatita de Santa Claus, care, de fiecare data, isi face aparitia in chip imprevizibil: intr-un an a venit cu o canoe traditionala tiki-lit, in altul a sarit cu parasuta din elicopter, iar ultima oara s-a ivit, la propriu, din spuma oceanului, sosind pe coama unui val urias, in stil de mare campion de surfing.

O data ajuns la tarm, primul gest pe care il va face va fi sa imparta daruri copiilor turistilor (cate un cadou diferit pentru fiecare pusti), dupa care, declansand un foc de artificii, va da semnalul pentru un bufet urias, bazat pe creveti si pe pui stropiti din belsug cu sosuri picante. La final, surprinzator sau nu, toata lumea va primi ciocolata.

Insulele Galapagos
La aproape 1.000 de kilometri de coasta ecuadoriana, sarbatorirea Craciunului crestin sau petrecerea Revelionului cu sampanie din belsug este cat se poate de posibila (organizatorii asigura, la cerere, copia destul de fidela a sarbatorilor de acasa), numai ca, macar o data in viata, poti renunta la povestea pe care o stii pe dinafara in favoarea inchirierii unui catamaran, pentru a naviga din insulita in insulita, in cautarea celor mai faimoase testoase din lume, a feluritelor mamifere marine sau a unor specii rare de papagali.

In plus, intre doua partide de scuba diving, poti obtine un splendid bronz in plina iarna conventionala. Apetitul maniacal pentru savoare este satisfacut de intalnirea privilegiata cu pesti oceanici, creveti gigantici si homari, preparati cu sosuri magnifice pe baza de nuca de cocos, curry si chili.

The Big Island, Hawaii
Si aici Mosul e dus cu pluta – de fapt, cu canoea –, numai ca scena aparitiei sale se petrece la poalele vulcanului cu crestetul inzapezit care strajuieste plaja din statiunea Kona. Este vorba de Kilauea, vulcan inca activ, a carui lava incandescenta poate inlocui cu succes traditionalele focuri de artificii.

Meniul festiv, servit pe plaja in seara de Ajun de catre Roy’s Waikoloa Bar & Grill, contine, ca fel principal, porc fript pe jar dupa ce, in prealabil, a fost invelit in frunze de laulau (fapt care confera soriciului un gust absolut senzational, picant-parfumat), servit cu garnitura de piure de cartofi cu sos de wasabi (un rizom asemanator hreanului, foarte popular si in Japonia, unde acompaniaza sushi si sashimi). La desert, nu trebuie ratat haupia (pudding cu lapte de nuca de cocos).

Pentru digestie, se recomanda plimbari cu picioarele goale pe plaja, dupa care se poate trece la lectia, ca-si-obligatorie, de hoola-hoop (dans al carui cel mai faimos practicant a fost, totusi, Adriano Celentano). In fine, cu o zi inaintea Anului Nou, se poate merge in Wailea pentru ceremonia degustarii prajiturii cu orez si cafea mocca, un soi de tiramisu local.