Din Paradis in Paradis Antigua Nicaragua Pe urmele lui Nelson si Columb

19 06. 2007, 16:41

Antigua
Nu este deloc intamplator faptul ca, in 1784, amiralul Nelson a ales Antigua pentru a-si adaposti flota mult incercata de atacurile corsarilor si ale Armadei spaniole: insula oferea o suita de golfuri bine deghizate de conturul dantelat al coastei si prote­ja­te de un recif de corali aproa­pe inex­pug­nabil.

O data cu Nelson, peste insula si peste vecina ei mai mica, Barbuda, s-a instapanit Coroana Impe­riului Britanic, care si-a stabilit aici principala baza navala din Carai­be. Englezii nu si-au adus in Antigua doar corabiile, ci si echitatia, golful sau cricketul, care, astazi, constituie mari atractii sportive ale insulei, ala­turi de yachting (una dintre cele mai importante regate din lume se desfa­soara aici in fiecare primavara).

Evident, reciful ii atrage si pe practi­cantii de scuba diving sau de snorkeling, iar in anii din urma s-au intensificat vizitele amatorilor de birdwatching. Paradisul natural este dublat de luxoase dotari turistice, cu hoteluri dispuse atat pe plaje, cat si in micile dar pitorestile asezari specific coloniale. Restaurantele de aici ofera piperate meniuri creole si o risipa de fructe de mare, cu homarul pe post de special guest star. Un platou cu specia­litati locale (gogosele picante de fasole, empanadas cu branza topita, chimichanga de pui, scoici umplute cu creveti, crab si moluste) costa 6,25 USD si nu trebuie ratat.

Cocktailurile au la baza romul, produs chiar pe insula. Singura problema ramane un­de anume sa te asezi pentru a-ti sa­vu­ra bautura: sunt nu mai putin de 365 de plaje si aproape fiecare dispu­ne de propriul sau bar. Se spune ca e indicat sa huzuresti aici fix un an de zile, schim­band, la fiecare apus de soare, plaja si barul…

Nicaragua
Colonie spaniola vreme de trei secole, Nicaragua si-a castigat inde­pen­denta in prima jumatate a secolu­lui al XVIII-lea, dar nu s-a dezis niciodata de traditia sa hispanica, fapt ce se rasfrange hotarator asupra cultu­rii sale. Vechile orase nicaragua­ne, prin­tre care Leon, au conservat arhi­tec­­tura veche spaniola, iar frecven­tele procesiuni religioase (fiecare localitate are propriul ei sfant, care este venerat in public) seamana cu ritualurile medievale, desi, intre timp, au capatat culoare locala (evidente influente afro-caraibeene, dar si indigene).

Tara poetului Rubén Darío acuza, insa, si urmele razboiului civil din anii ’80 sau ale uraganului Mitch din 1998. Intrebarea care se pune in aceste conditii este de ce ramane Nicaragua o destinatie tentanta nu neaparat pentru cei mai aventurosi dintre noi. Raspunsul ar fi de gasit in uimitoarea diversitate a peisajului sau cultural si, in egala masura, natural. Marginita la vest de Pacific si la est de Marea Caraibelor, divizata inca ideologic intre sandinisti si contras, Nicaragua de astazi reprezinta, in toate privintele, un amestec unic (de notat ca, in ultimii ani, climatul social a devenit stabil, iar economia a inceput sa infloreasca, turismul fiind unul dintre pilonii ei).

Vii in Nicaragua pentru a vizita vechile orase (Granada, de pilda, cu o impresionanta catedrala datand din 1543), pentru a explora jungla, pentru a lua parte la sarbatori metise precum Mayo Ya (cu surprinzatoare aparitii ale trupelor de reggae) ori la procesiuni mistice, pentru a admira vulcanul Momotombo sau pentru a participa la o fiesta populara. Adica vii in Nicaragua daca vrei sa te abati de la circuitele turistice conventionale, chiar daca pentru asta vei sacrifica, poate, ceva din confortul de acasa, in favoarea unei serii de experiente noi, bulversante. Sau tocmai de aceea.

Foto: Guliver


FACTS


INFO util Nicaragua
» www.pronicaragua.org Pro Nicaragua – Investment Promotion Agency Calle al Oeste, Edificio Caesar, Managua Tel.: = 505.270.64.00 Fax: = 505.278.73.32 info@pronicaragua.org » All of Nicaragua – tur ghidat si escortat, 8 zile, 995 USD Hoteluri: » El Conquistador (Managua), pachet 7 zile (vulcanul Masaya, orasele Leon si Granada, plajele de la Pacific) – 660 USD; » Valencia (Granada) – 130 USD/zi (all inclusive); Barcelo (Montelimar) – 290 USD/zi; » Casa Iguana (insula Corn) – 260 USD/zi, plus curs de scuba diving – 125 USD; Hacienda Morgan’s Rock (San Juan del Sur) – 255 USD/zi.

INFO util Antigua
» www.antigua-barbuda.org Antigua & Barbuda Department of Tourism Government Complex, Queen Elizabeth Highway St. John’s, Antigua, West Indies deptourism@antigua.gov.ag Tel.: = 268.462.04.80 Fax: = 268.462.24.83 » Hotel: Curtain Bluff, 850 USD/zi (all inclusive) » Pachet luna de miere: Antigua Village, 1.410 USD/3 nopti » Restaurante: Albertos (Red Hill, Willowghby), Coconut Grove (Dickinson Bay), Calabash (Galleon Beach Resort), Harmony Hall (Brown’s Bay Mill) » Yachting: Jabberwocky Charter, 85 USD/zi » Antigua Sailing Week: 24-30 aprilie