Las Vegas

17 07. 2006, 12:23

Maratonul Centenarului a inceput in luna mai 2005 cu o fastuoasa parada a localnicilor, care au preparat in Downtown o monstruozitate de prajitura de 50 de tone (The World?s Biggest Birthday Cake, inregistrata in Guinness Book), si s-a desfasurat pe tot parcursul anului trecut, cu o multime de show-uri si de evenimente inchinate faimosului oras. Preistoria ultimului veac de lumina si culoare incepe cu mai bine de 2.000 de ani in urma, cand pe teritoriul actual al Vegas-ului traiau triburi de indieni Anasazi. Acestia nu au dainuit insa prea mult in regiune, locul fiindu-le luat de indienii Paiute.

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, primii exploratori spanioli aflati in cautare de apa au descoperit in zona o oaza pe care au numit-o Las Vegas (pajistea). Pentru tot secolul al XIX-lea, aceasta a reprezentat un reper important pe traseul care lega Santa Fe de New Mexico si de sudul Californiei (Old Spanish Trail), permitandu-le comerciantilor sa-si scurteze calatoria spre Los Angeles prin traversarea directa a desertului.

In 1844, pe cand regiunea facea inca parte din Mexic, exploratorul John C. Fremont a calatorit prin Las Vegas Valley si a descris in jurnalele sale teritoriile fertile ale acesteia.

11 ani mai tarziu, misionarii bisericii mormone au intemeiat aici prima asezare. Construirea caii ferate, in 1905, a stabilizat Las Vegas Valley si i-a asigurat o perioada de prosperitate economica. In 1931, statul Nevada a legalizat jocurile de noroc si astfel a inceput pentru oras o noua era.

Populatia a sporit accelerat in anii ?30, datorita celei mai mari reusite ingineresti din lume la vremea respectiva: constructia barajului Boulder (azi Hoover Dam) pe raul Colorado, la granita dintre statele Nevada si Arizona.