„Atletul lui Dumnezeu”, care a contribuit la prăbuşirea comunismului

26 06. 2023, 07:35

Polonezul Ioan Paul al II-lea, charismatic, de nezdruncinat în privinţa moralităţii, conservator şi modern totodată a contribuit la prăbuşirea comunismului, a călătorit pe toate continentele, era adulat şi era supranumit „atletul lui Dumnezeu”.

Acest papă, care a domnit aproape 27 de ani, a ocupat un loc important pe scena internaţională: exprimându-şi în toate colţurile lumii poziţia despre drepturile omului, prin contactele sale cu tinerii, Karol Wojtyla, care era fotografiat la schi sau în piscină, a întruchipat o imagine de forţă, de modernitate, de vigoare, informează AFP. Prin el, Biserica catolică a ţinut prima pagină a presei internaţionale, iar catolicii s-au simţit mai siguri pe ei înşişi.

Viaţa lui seamănă cu un roman. Născut pe 18 mai 1920, la Wadowice, în sudul Poloniei, rămas orfan de mamă la vârsta de 9 ani şi crescut de un tată care era ofiţer de carieră, Karol Wojtyla a fost marcat de copilăria sa privată de prezenţa maternă şi şi-a dedicat întreaga viaţă Fecioarei Maria, modelul mamei şi al soţiei. Crucea va ocupa şi ea un loc central în spiritul său.

A jucat într-o trupă de teatru în timpul ocupației naziste

În timpul teribilei ocupaţii naziste din Polonia, a jucat într-o trupă de teatru, s-a înscris într-un seminar clandestin şi a lucrat într-o uzină. A format tineri, s-a îndrăgostit. Pasionat de teatru, a renunţat la scenă pentru o pasiune mai mare: credinţa în Dumnezeu.

Pe 1 noiembrie 1946, a devenit preot. Atunci când a fost ales în fruntea Bisericii catolice, în 1978, primul papă slav avea vârsta de 58 de ani.

Foarte repede, a favorizat contactul direct cu mulţime. Poliglot, filosof, nu a ezitat niciodată să se întâlnească cu reprezentanţi au culturii.

Vaticanul era prea mic pentru el. A crescut numărul călătoriilor papale, din savana africană până în Anzii Cordilieri, din Manhattan şi până în mahalalele din Rio de Janeiro, a ştiut să facă gesturi puternice pentru cei care se simţeau excluşi şi a întărit sentimentul de universalitate a Bisericii.

Charisma sa era evidentă chiar şi în ţările musulmane. Pasionat de teatru în tinereţe, şi-a păstrat un acut simţ al publicului. Ştia să predice atât contra situaţiilor sociale injuste, cât şi împotriva Mafiei.

Presa l-a numit „globe-trotterul Evangheliei”, „atletul lui Dumnezeu”. A înfiinţat Zilele mondiale ale tineretului (JMJ), care adună milioane de tineri, dovedind o intituiţie sclipitoare, mai ales după scăderea numărului de credincioşi catolici de după Conciliu.

Pe 13 mai 1981, extremistul turc Mehmet Ali Agca l-a rănit grav, împuşcându-l cu trei focuri de armă, în piaţa Sf. Petru. A scăpat cu viaţă şi a atribuit supravieţuirea sa bunătăţii Fecioarei Maria. A ieşit din această gravă cumpănă mai popular ca niciodată.

Citeşte continuarea în Cine a fost Papa Ioan Paul al II-lea? Tot ce trebuie să ştii despre „atletul lui Dumnezeu”, care a contribuit la prăbuşirea comunismului

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 26 iunie:

1892 – S-a născut scriitoarea Pearl S. Buck, laureată al Premiului Nobel pentru Literatură, în anul 1938. (scrieri: „Vânt de Răsărit, Vânt de la Apus”, „Ogorul”, „Mama”) (m. martie 1973)

1900 – A murit medicul şi omul politic Nicolae Kretzulescu. A fost un prim-ministru al României având trei mandate: 1862-1863, 1865-1866 şi 1867. (n. 1 martie 1817)

1936 – A murit scriitorul şi omul politic Constantin Stere. Împreună cu Garabet Ibrăileanu şi Paul Bujor a întemeiat, în 1906, revista “Viaţa românească”. (n. iunie 1865)

1940 – Prima notă ultimativă adresată României pentru cedarea Basarabiei şi a părţii de nord a Bucovinei

1941 – Aviaţia sovietică atacă de doua ori oraşul Bucureşti, precum şi zona Ploieşti

1945 – A fost semnată Carta Naţiunilor Unite (intrată în vigoare la 24 octombrie 1945) şi statutul Curţii Internaţionale de Justiţie, la San Francisco

1945 – A fost adoptată Carta Naţiunilor Unite. Aceasta a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945.

1997 – În cadrul Conferinţei pan-europene a miniştrilor Transporturilor, desfăşurată la Helsinki, România a obţinut modificarea coridoarelor europene de transport 4 şi 7, în sensul includerii portului Constanţa ca punct terminus

2000 – A murit Corneliu Mănescu, om politic, unul dintre semnatarii “Scrisorii celor 6” îndreptată împotriva regimului ceauşist. (n. 8 februarie 1916)

2000 – Vaticanul a făcut public cel de-al treilea secret revelat de Fecioara Maria, în iulie 1917, celor trei copii păstori în localitatea portugheză Fatima

2002 – A murit Ion Petreuş, rapsod popular. Alături de fratele său, Ştefan, a format grupul cunoscut sub numele ”Fraţii Petreuş”. (august 1945)

2007 – Insulele Galapagos, primul loc natural înscris în 1978 în Patrimoniul mondial, au fost incluse pe lista monumentelor aflate în pericol