Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a decedat azi dimineaţă la vârsta de 88 de ani

23 03. 2019, 12:53

„Criticul si Istoricul de film Tudor Caranfil a plecat sa fie nemuritor, alaturi de Orson Welles si de toti ceilalti mari creatori de cinema, pe care i-am descoperit datorita lui , in Varstele peliculei, scrise si televizate!”, a scris Irina-Margareta Nistor, pe Facebook.

Tudor Caranfil s-a născut în 1931, la Galaţi, şi a fost un critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile şi istoric de film. A urmat Colegiul V.Alecsandri din Galaţi, a terminat Facultatea de Filosofie în 1957, pentru ca ulterior să facă ziaristică la Informaţia Bucureştiului. Din anii ’60 s-a dedicat criticii cinematografice, scrie Mediafax.

A fost invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin şi a fost membru in juriul FIPRESCI şi a participat la multe alte festivaluri cinematografice internaţionale la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Cottbus, Rotterdam, San Francisco şi la principalele festivaluri româneşti de film.

A obţinut Premiul pentru critică cinematografică al Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut”.

Tudor Caranfil este tatăl regizorului de film Nae Caranfil.