Noaptea Muzeelor 2021. Expoziții în premieră și sute de evenimente organizate în toată țara

11 06. 2021, 10:00

Noaptea Muzeelor 2021 are loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, aceasta fiind a 17-a ediție a evenimentului cultural. Publicul va putea participa la sute de evenimente, desfășurate în aproximativ 190 spații culturale din 73 localități din întreaga țară.

Pentru ediția evenimentului Noaptea Muzeelor din 12 iunie, zeci de intervenții muzeale și artistice au fost organizate în marile orașe ale României. Astfel, publicul va putea participa la expoziții, tururi ghidate, concerte, spectacole, lecturi, proiecții, festivaluri, expuneri de realitate virtuală și instalații de artă.

Numeroase instituții de cultură din România au pregătit evenimente inedite pentru Noaptea Muzeelor.

GALERIE FOTO

Printre acestea se numără instituțiile culturale din Bran, Brad, Călugăreni de Mureș, Ciucea, Colți, Comana, Feldioara, Mircești, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ștefănești de Botoșani, Tămășeni, Todirești și multe altele.

Noaptea Muzeelor 2021 în București

Totuși, ce a fost pregătit bucureștenilor în cadrul evenimentului cultural Noaptea Muzeelor? Ei bine, bucureștenii și turiștii aflați în Capitală vor putea vizita 50 de muzee, galerii de artă, colecții, instituții publice de cultură și asociații, institute culturale, universități, coruri naționale, rezidențe, opere, festivaluri, expoziții surpriză, palate și case memoriale, biblioteci, cinema-uri, studiouri, cartiere creative și artiști independenți.

Cu ocazia Nopții Muzeelor 2021, Primăria Municipiului București va fi deschisă în premieră pentru publicul larg. Evenimentul cuprinde două expoziții care povestesc despre istoria clădirii și a Capitalei, precum și alte activități culturale.

O altă premieră pentru București o constituie expoziţia „Identităţi Fragile”. Aceasta face parte din viitorul Muzeu al Pandemiei și poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9.

Expoziții în premieră la Noaptea Muzeelor 2021

Totodată, Muzeul Colectivizării din România va participa pentru prima oară la Noaptea Muzeelor, fiind deschis în comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ.  De asemenea, Primăria din Iași organizează trasee cu tramvaiele de epocă din colecția sa pentru Noaptea Muzeelor. Pentru a afla ce activități au fost organizate și în alte orașe din România vă recomandăm să consultați portalul evenimentului chiar AICI.

Noaptea Muzeelor este un eveniment organizat în fiecare an de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), care este unul dintre membrii rețelei paneuropene Network of European Museum Organisations (NEMO). Începută în urmă 17 ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronată în prezent de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment organizat anual pe plan european.

Având în vedere contextul actual al pandemiei de COVID-19, evenimentele organizate cu ocazia Nopții Muzeelor 2021 se vor desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea răspândirii coronavirusului.

În 2020, Noaptea Muzeelor a fost celebrat în mare parte în mediul online. Evenimentul a reunit peste 60 de muzee și operatori culturali din toată țara în luna noiembrie a anului trecut.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noaptea Muzeelor 2021. Expozițiile pe care nu trebuie să le ratezi în București

Catacombele din Brașov au fost transformate în primul muzeu de artă new media din România

Cea mai lungă corabie vikingă din lume, instalată într-un muzeu din Copenhaga

Rămășițele unei noi specii de reptilă zburătoare, descoperite din întâmplare în sertarul unui muzeu