Home » Cultură » Noaptea Muzeelor 2021. Expozițiile pe care nu trebuie să le ratezi în București

Noaptea Muzeelor 2021. Expozițiile pe care nu trebuie să le ratezi în București

Noaptea Muzeelor 2021. Expozițiile pe care nu trebuie să le ratezi în București
Expoziția interactivă „I, HUMAN”. Credit foto: Noaptea Muzeelor 2021
Publicat: 12.06.2021

Noaptea Muzeelor 2021 are loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național. Aceasta este a 17-a ediție a evenimentului cultural inedit.

Astfel, publicul va avea ocazia să participe în mod gratuit la sute de expoziții și activități interactive, organizate în aproape 190 de spații culturale din 73 localități din România.

Bucureștenii pot alege dintr-o listă variată de expoziții și evenimente organizate sâmbătă, 12 iunie.

GALERIE FOTO

De la o instalație interactivă similară unei rețele neuronale și până la primul muzeu din România dedicat pandemiei de COVID-19, iată expozițiile deschise pentru Noaptea Muzeelor 2021 în București pe care nu trebuie să le ratezi.

Arcul de triumf, deschis de Noaptea Muzeelor 2021

Cu ocazia Nopții Muzeelor, bucureștenii vor putea vizita Arcul de Triumf, unul dintre cele mai importante monumente ale României și un simbol al Capitalei.

Arcul de Triumf. Credit foto: Shutterstock

Arcul de Triumf semnifică victoria României din Primul Război Mondial și leagă în mod simbolic Bucureștiul de Roma antică, în care arcul era simbol al victoriei, și de Franța. Cu siguranță, Arcul de Triumf este unul dintre monumentele pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată în viață. Arcul de Triumf va fi deschis publicului între orele 11:00 și 23:30.

Expoziția interactivă „I, HUMAN”

„I, HUMAN” este o instalație interactivă asemănătoare unei rețele neuronale care analizează emoțiile utilizatorilor, astfel transformând empatia acestora în lumină ce influențează procese biologice vitale ale unor microorganisme, simbolul fragilității ecosistemului planetei noastre care depinde de coeziunea umană.

Expoziția „I, Human”, un proiect semnat de Saint Machine, va putea fi vizitată între orele 18:00 și 24:00 la ARCUB, în Centrul Vechi al Bucureștiului.

Primăria Municipiului București, deschisă în premieră la Noaptea Muzeelor 2021

Primăria Municipiului București va fi deschisă publicului pentru prima dată cu ocazia Nopții Muzeelor. Vizitatorii vor avea access la două expoziții despre istoricul clădirii Primăriei și al Bucureștiului, dar și multe alte experiențe artistice. Vizitele vor fi ghidate. Accesul se va face în grupuri de câte 10 sau 15 persoane, pe intrarea principală, între orele 18:00 și 00:00.

Expoziția „Identități Fragile”, un proiect al Muzeului Pandemiei

Proiectul „Identități Fragile” este primul muzeu participativ din România dedicat pandemiei de COVID-19 și tranzițiilor emoționale resimțite în mod colectiv, însă trăite individual de fiecare dintre noi. Expoziția este un experiment curatorial deschis și o etapă pilot din cadrul unui proiect care își propune să continuă să se dezvolte în următorii ani.

Expoziția „Identități Fragile” va fi deschisă publicului între orele 18:00 și 00:00.

Noaptea Muzeelor 2021. Galeria „Săfițicuminți”

Evenimentul va consta în prezentarea galeriei moderne printr-un mic tur. Prin lucrările lor, vor fi prezenți numeroși artiști precum Toybox, Casele cu ochii închiși, Maria Balan, Aeul, Krips, Saddo Andrei Felea. Totodată, organizatorii au anunțat că la momentul vizitării galeriei vor fi prezenți și doi artiști ce vor picta pe pânze de minimum 70/50. Galeria va fi deschisă publicului între orele 21:00 și 02:45.

Muzeul Micul Paris, fereastră spre o altă epocă

Muzeul Micul Paris invită publicul să pătrundă în atmosfera boemă a Bucureștiului interbelic și să descopere o casă burgheză bucureșteană, care împletește armonios cele două componente estetice care și-au dat întâlnire aici, cea franceză cu cea bizantină.

Credit foto: Noaptea Muzeelor 2021

Evenimentul surprinde cu fidelitate starea de spirit din Bucureștiul cosmopolit de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și viața privată a bucureștenilor din acea perioadă.

Accesul se va face între orele 17:00 și 05:00 în serii de câte 20 de persoane. Vizitele vor fi ghidate și fotografiatul va fi permis, au anunțat organizatorii.

Noaptea Muzeelor 2021 la Observatorul Astronomic

Cu ocazia Nopții Muzeelor, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” al Municipiului București invită publicul la expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul”, dar și la observații nocturne. Accesul va fi permis între orele 20:00 și 02:00.

Muzeul Național de Artă al României și Cartierul Creativ

La Noaptea Muzeelor 2021, bucureștenii vor mai putea vizita și expoziția „Shaping Design. Together.”, dezvoltată de Cartierul Creativ și Muzeul Național de Artă a României. Proiectul analizează evoluția designului contemporan din România, cuprinzând peste 40 de proiecte lansate în ultimii 9 ani.

Expoziția își propune să ofere publicului o radiografie a designului românesc contemporan și să demonstreze importanța acestuia și a industriilor creative în dezvoltarea culturală, socială, urbană și economică. Accesul va fi permis între orele 20.00 și 00.00.

Lista completă a expozițiilor din cadrul Nopții Muzeelor 2021

Bineînțeles, expozițiile enumerate mai sus sunt doar câteva dintre numeroasele evenimente organizate în București cu ocazia Nopții Muzeului. Lista completă a activităților organizate în Capitală, dar și în țară, poate fi consultată la pagina oficială a evenimentului, chiar AICI.

Trebuie menționat faptul că expozițiile incluse în acest articol au fost alese în funcție de orele de vizitare. Astfel, au fost preferate evenimentele accesibile publicului până la ore mai târzii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noaptea Muzeelor 2021. Expoziții în premieră și sute de evenimente organizate în toată țara

Catacombele din Brașov au fost transformate în primul muzeu de artă new media din România

Oasele unui nobil viking, dispărute de zeci de ani, au fost descoperite în arhivele unui muzeu

Cea mai lungă corabie vikingă din lume, instalată într-un muzeu din Copenhaga

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase