Un artist a primit zeci de mii de dolari pentru două opere de artă. De ce a livrat două cadre goale?

02 10. 2021, 14:00

Un artist danez a primit zeci de mii de dolari pentru o lucrare, dar a livrat două cadre goale pe care le-a numit „Ia banii şi fugi”.

Muzeul de Artă Modernă Kunsten din Aalborg, Danemarca, i-a oferit artistului danez Jens Haaning 84.000 de dolari pentru realizarea unor lucrări.

Artistul urma să recreeze două opere de artă pentru o expoziție intitulată „Work it Out”, axată pe relația dintre artă și viața profesională. Muzeul se aștepta ca Haaning să realizeze două tablouri cu bancnote, care să reprezinte venitul mediu anual al unei persoane din Danemarca și al uneia din Austria.

Cu toate acestea, când muzeul a deschis cutia care conţine lucrările lui Haaning, a găsit două cadre complet goale.

„Nu este furt. Este o încălcare a contractului, iar încălcarea contractului face parte din lucrare”, a declarat Haaning pentru NPR.

Ce înseamnă conceptul „Ia banii şi fugi”?

Realizarea lucrărilor l-ar fi costat pe artist o sumă semnificativă și acesta s-a plâns de modul în care sunt plătiți artiștii în general.

Conceptul „Ia banii şi fugi”, spune Haaning, este un protest faţă de modul în care sunt plătiţi artiştii. Conform artistului, realizarea lucrărilor în forma cerută l-ar fi costat o sumă semnificativă de bani. Potrivit lui Haaning, ar fi trebuit să scoată 3.300 de euro din buzunar pentru a recrea cele două opere de artă.

„Îi încurajez pe alţi oameni care au condiţii de muncă la fel de mizerabile ca mine să facă acelaşi lucru. Dacă faci o muncă grea şi nu primeşti bani şi ţi se cere de fapt să dai bani pentru a merge la serviciu, atunci ia banii şi fugi”, a precizat artistul.

Pus în faţa faptului împlinit, muzeul a decis să expună lucrarea goală în expoziţia pentru care fusese comandată. Totuşi, după ce expoziţia se va termina, muzeul vrea banii înapoi, aşa cum stipulează contractul, dar Haaning spune că nu intenţionează să îi returneze.