Floarea-soarelui și motivele pentru care aceasta este floarea națională a Ucrainei

12 04. 2022, 09:00

Floarea-soarelui a fost de multă vreme un simbol al identității naționale ucrainene. În prezent, odată cu invazia rusească din Ucraina, floarea – soniashnyk în limba ucraineană – a căpătat și mai multe valențe.

Mișcarea florii-soarelui a început cu un videoclip diseminat de UkraineWorld pe 24 februarie, care a devenit viral. În acest clip, o femeie ucraineană din orașul port sudic Henicesk îi oferă unui soldat rus semințe de floarea-soarelui, indică Smithsonian Magazine.

„Ia aceste semințe pentru că floarea-soarelui să crească aici atunci când tu nu vei mai fi”, spune aceasta, conform unei traduceri a BBC News.

În ultimele săptămâni, protestatarii din Chicago la Ciudad de Mexico sau Londra s-au folosit de floarea națională a Ucrainei ca manifest la adresa agresiunii rusești. Alții au transformat floarea într-un Emoji pentru rețelele de socializare.

Floarea națională a Ucrainei

Potrivit Enciclopediei Ucrainene din 1993, spaniolii au adus floarea-soarelui din Lumea Nouă în Europa, la începutul secolului al XVII-lea. Florile au ajuns astfel în Ucraina la mijlocul secolului al XVIII-lea. Ucrainenii au început să consume semințele sau să producă ulei. Folosit la gătit sau pentru export, uleiul s-a dovedit popular în Europa de Est, că alternativă la unt sau grăsime. Acestea din urmă fuseseră interzise de Biserica Ortodoxă în timpul Postului Mare.

În prezent, floarea-soarelui este o componentă centrală a economiei din Ucraina, cu o economie globală care este susținută de exporturile de ulei de 70 până la 80%, asigurate de Ucraina și Rusia. Florile sunt numeroase în satele ucrainene, dar și pe câmpuri.

Pentru ucraineni, semnificația culturală a florii trece dincolo de rolul economic, pentru că simbolic aceasta reprezintă pacea. În iunie 1996, miniștrii din Statele Unite, Rusia și Ucraina au celebrat acordul de neproliferare nucleară prin plantarea acestei flori la baza militară din Pervomaisk.

Semnificațiile florii-soarelui

O altă legătură dintre floarea-soarelui și armele nucleare poate fi plasată în 1986, atunci când explozia nucleară de la Cernobîl a eliberat material radioactiv in mediu, ucigând 31 de oameni în doar câteva săptămâni. După dezastru, cercetătorii au plantat floarea-soarelui, care avea capacitatea de a extrage toxinele din sol. Un proiect similar a fost aplicat și în Japonia, în urma dezastrului de la Fukushima din 2011.

Rușii au ocupat Cernobîl în chiar prima zi a invaziei, ținându-i ostateci pe tehnicieni prezenți acolo. „Nu există nici un scenariu, oricât de sumbru ar fi el, în care ceea ce s-a petrecut în Ucraina să fie uitat”, a spus Jeremy Cliffe pentru New Statesman.

Vă mai recomandăm și:

Un expert susține că Ucraina „câștigă” războiul din mai multe puncte de vedere

România, cel mai important producător de porumb și floarea-soarelui din UE în 2021

Soldații ruși au săpat tranșee în solul contaminat de la Cernobîl, avertizează autoritățile ucrainene

Rusia, pierderi tot mai mari în războiul din Ucraina (DOCUMENTAR)