Premiul Nobel pentru Literatură 2022, acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux

06 10. 2022, 14:05

Premiul Nobel pentru Literatură din 2022 a fost acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux pentru „curajul și acuitatea clinică prin care dezvăluie originile, înstrăinarea și constrângerile colective ale memoriei personale”.

Sezonul Premiilor Nobel 2022 a debutat luni, 3 octombrie, odată cu anunțarea laureatului pentru Fiziologie sau Medicină.

Începând cu anul 1901 au fost acordate în total 114 Premii Nobel pentru Literatură. Dintre acestea, 16 femei au primit distincția, iar patru Premii Nobel pentru Literatură au fost împărțite între doi laureați.

Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură avea 41 de ani atunci când l-a primit, fiind vorba despre Rudyard Kipling, cunoscut pentru „Cartea Junglei”.

Pe de altă parte, cel mai bătrân laureat al Premiului Nobel pentru Literatură avea 88 de ani atunci când a fost premiat în 2007, fiind vorba despre Doris Lessing, potrivit paginii oficiale a organizației Nobel.

Premiul Nobel pentru Literatură, rareori împărțit între mai mulți laureați

Premiul Nobel pentru Literatură este rareori împărțit între mai mulți laureați pentru că, cel mai probabil, are de-a face cu esența literaturii. Premiile științifice sunt adesea acordate mai multor persoane, având în vedere că descoperirile aparțin mai multor cercetători și pentru că sunt rezultatul unor colaborări.

Până acum, două persoane au refuzat Premiul Nobel pentru Literatură. Boris Pasternak, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură din 1958 a acceptat inițial, însă mai apoi a fost forțat de autoritățile țării sale, Uniunea Sovietică, să refuze distincția. Tototdată, Jean Paul Sartre, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură din 1964, a refuzat premiul pentru că filosoful francez avea obiceiul să refuze toate onorurile oficiale.

Laureați controversați ai Premiului Nobel pentru Literatură

Mulți oameni cred că Winston Churchill a primit Premiul Nobel pentru Pace, însă acesta a primit de fapt Premiul Nobel pentru Literatură în 1953. Între 1945 și 1953, Winston Churchill a fost nominalizat de 21 de ori pentru Literatură și de două ori pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Nominalizările și opiniile scrise de membrii Comitetului Nobel pentru Literatură rămân secrete timp de 50 de ani.

În anul 2016, cântărețul și compozitorul american Bob Dylan a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură pentru faptul că „a creat noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiții a muzicii americane”. Anunțul Academiei Suedeze a stârnit controverse, mulți argumentând că Dylan nu este un poet, romancier sau scriitor.

A meritat Bob Dylan Premiul Nobel pentru Literatură?

Mai mult, chiar și Dylan însuși a părut indiferent față de distincția acordată, inițial refuzând să participe la ceremonia de acordare a premiului, iar în cele din urmă acceptând Premiul Nobel pentru Literatură. În discursul său de acceptare, Dylan nu s-a ferit de întrebarea aflată pe buzele tuturor: De ce a primit tocmai el premiul?.

„Atunci când am primit Premiul Nobel pentru Literatură, m-am întrebat ce legătură au cântecele mele cu literatura”, a spus cântărețul.

Bineînțeles, au scris la acea vreme jurnaliștii de la Rolling Stone, ce face Dylan nu este poezie, nu este nici măcar poezie cântată. Este o povestire, un zgomot electric. Bob Dylan nu a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru un anumit album, vers sau un anumit cântec. De fapt, Dylan a câștigat premiul pentru faptul că a inventat noi modalități de a face cântecele să facă ce nu au mai făcut până atunci.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Premiul Nobel pentru Chimie 2022, acordat cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless

Premiul Nobel pentru Fizică 2022, acordat lui Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger

PREMIUL NOBEL pentru Fiziologie sau Medicină 2022 a fost acordat lui Svante Pääbo „pentru descoperirile sale privind genomurile homininilor și evoluția umană”

Ernest Hemingway, scriitorul american laureat al Premiilor Pulitzer și Nobel pentru Literatură