Banksy, artistul urban care nu vrea să-și dezvăluie identitatea

23 02. 2023, 09:30

Britanicul Banksy este unul dintre cei mai faimoși artiști de graffiti a cărui identitate, însă, nu s-a aflat nici până în prezent.

Este posibil, dar nu sigur, ca Banksy să se fi născut în 1974 la Bristol, în Anglia, Artistului urban îi aparțin mai multe lucrări stradale realizate pe clădiri din diferite țări ale lumii, în locuri mai mult sau mai puțin banale, prin arta sa transmițând mesaje cu tentă politică și socială și manifestând revolta împotriva războaielor.

Deși a debutat la începutul anilor 1990, imaginile sale de „street art” au devenit faimoase mai ales după anul 2000. Una dintre cele mai cunoscute lucrări semnate de Banksy este imaginea unei fetițe al cărei balon roșu, în formă de inimă, își ia zborul.

Lucrările lui au fost decupate de pe ziduri

Popularitatea sa a devenit în timp atât de mare, încât reprezentanții anumitor case de licitații au cumpărat graffiti-urile de pe zidurile unde au fost realizate, le-au extras efectiv de pe zid, după care le-au vândut pe zeci ori sute de mii de euro. În 2018, casa de licitații Sotheby’s din Londra a reușit să vândă o replică a uneia dintre lucrările lui Banksy – fetița cu balon (desen realizat în 2002 pe zidul unui magazin din Londra) – pe incredibila sumă de 1,3 milioane de euro. Însă în momentul adjudecării, hârtia pe care era imprimată imaginea s-a autodistrus pe jumătate printr-un mecanism amplasat în rama care încadra desenul, exact ca într-un tocător de documente. Incidentul i-a șocat pe toți cei prezenți și momentul distrugerii picturii a fost postat chiar de Banksy pe contul său de Instagram. Referitor la ceea ce s-a întâmplat atunci, artistul declarase că totul a fost o farsă, însă casa de licitații a negat orice complicitate în acest demers.

În 2019, o altă lucrare a lui realizată în 2009, un tablou în care parlamentarii britanici sunt înlocuiți de maimuțe – „Devolved Parliament”, a fost vândută la licitație cu 11 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare operă pe pânză a artistului.

În 2015, o colecție formată din 32 de desene ale lui Banksy a fost vândută la o altă licitație organizată în Marea Britanie pe o sumă de aproximativ 580.000 de euro.

În 2006, cântăreața Christina Aguilera a plătit în jur de 40 de milioane de dolari pe un tablou original al lui Banksy. Lucrarea o reprezenta pe Regina Victoria a Marii Britanii portretizată drept lesbiană.

În 1998, Banksy, cu acordul propietarilor, a pictat un graffiti întins pe o suprafață de 9 metri pe unul dintre pereții exteriori ai unei case mobile din Norfolk. Drept mulțumire că i s-a permis să realizeze această operă, numită de Banksy „Fragile Silence”, artistul le-a oferit proprietarilor două bilete la un festival de muzică. În 2008, când Banksy era deja celebru, aceștia și-au vândut casa cu jumătate de milion de lire sterline unei galerii de artă.

Speculații pe seama identității sale

Chiar dacă este greu de crezut că în toți acești ani, de când și-a început „cariera” de artist de grafică stradală, nu s-a putut afla cine este el cu adevărat, cercetătorul britanic Leo Delancey a emis părerea conform căreia Banksy nu este un singur artist ci reprezintă de fapt un grup format din mai mulți artiști.

Totuși, în anul 2008, tabloidul britanic Daily Mail scria că l-a identificat pe bărbatul misterios care se ascunde sub pseudonimul Banksy, publicând chiar și o fotografie a acestuia. Jurnaliștii britanici au susținut atunci că sub Banksy ar fi un artist pe nume Robin Gunningham. Apoi, în 2016, tot Daily Mail a publicat un nou articol care dezvăluia că mai mulți cercetători ai Universității Regina Maria din Londra au confirmat faptul că, în urma unei metode de identificare a infractorilor, a fost stabilit faptul că Banksy este unul și același cu Robin Gunningham, informație negată de Banksy, dar și de ofițerii săi de presă. Alte teorii susțineau că misteriosul persona jar fi, de fapt, o femeie. Cert este că, până în prezent, nu se cunoaște cine este Banksy.

Și-a expus operele în toată lumea

În 2010, revista Time l-a inclus pe Banksy în topul 100 al celor mai influenți oameni din lume, alături de personalități precum Barack Obama, Steve Jobs și Lady Gaga. După ce și-a expus arta stradală pe ziduri ale clădirilor din Anglia, Canada, Statele Unite ale Americii, Franța, Germania, Israel, Palestina, Spania, Austria etc, Banksy și-a diversificat activitatea trecând la pictură pe pânză, sculptură conceptuală și chiar film. Documentarul în care apare chiar și el (însă cu chipul acoperit), se numește „Exit Through the Gift Shop” și a fost lansat pe 5 martie 2010 în Regatul Unit, fiind nominalizat  la premiul Oscar pentru cel mai bun film documentar și obținând premiile Toronto Film Critics Association,  premiul Independent Spirit pentru cel mai bun lungmetraj documentar și Washington D.C. Area Film Critics Association – Best Film Documentary 2010.

În 2009, Banksy a participat, fără a-și dezvălui chipul, în cadrul unui vernisaj organizat de muzeul de artă din Bristol, expunând 100 de opere în fața reprezentanților muzeului și a publicul prezent, iar în 2013 lucrări ale sale au fost prezentate într-o altă expoziție, de data aceasta în Statele Unite ale Americii, desfășurată pe zidurile unor clădiri din New York, operele sale fiind protejate cu grilaje și supravegheate de agenți de pază. În 2006, artistul a instalat pe ascuns în interiorul faimosului Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deținut de la Guantanamo.

Surse:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-3478606/Scientists-say-Mail-Sunday-got-Banksy-s-identity-right-Hi-tech-tools-confirm-discovery-graffiti-artist-Robin-Gunningham.html

https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-story-behind-banksy-4310304/

https://www.britannica.com/biography/Banksy

Vă mai recomandăm să citiți și:

Andy Warhol, artistul care a crezut în puterea banalului. „Viaţa e prea scurtă ca s-o luăm ca pe o glumă proastă”

1939, anul special al cinematografiei. Ce actori erau în vogă și ce artiști cădeau în dizgrația Hollywoodului?

Michelangelo, geniul Renaşterii Italiene. Cum a ajuns acesta unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai lumii

Moulin Rouge, spectacolul de cabaret care atrăgea artiști legendari