Home » Istorie » Secretele navelor din secolul al XIX-lea, dezvăluite de graffiti lăsat în urmă de soldați

Secretele navelor din secolul al XIX-lea, dezvăluite de graffiti lăsat în urmă de soldați

Secretele navelor din secolul al XIX-lea, dezvăluite de graffiti lăsat în urmă de soldați
Turnul de sud-vest al Fortului Zanzibar, în care se află multe dintre desenele care prezintă navele maritime. Credit: Alessandro Ghidoni, EurekAlert
Publicat: 11.05.2022

Graffiti istorice cu nave sculptate într-un fort african au fost desenate de soldații aflați de gardă care supravegheau marea, cred experții de la Universitatea din Exeter.

Gravurile, descoperite în arhipelagul Zanzibar din Tanzania și realizate la mijlocul sau la sfârșitul secolului al XIX-lea, deschid o fereastră către povestea navelor care călătoreau pe atunci în vestul Oceanului Indian.

Ele au fost realizate în perioada în care zona era punctul sudic al unei rețele comerciale transoceanice care folosea vânturile musonice.

Navele ancorau, eșuau și își descărcau încărcăturile pe toată lungimea malului, chiar în afara Fortului Vechi, sau Gereza, din Stone Town, capitala Zanzibarului.

Graffiti-ul sugerează o serie de tipuri de nave, inclusiv o fregată de tip european sau o navă construită în stil european.

Ce conține cea mai detaliată și mai intrigantă imagine?

Două ar putea reprezenta, de asemenea, prora evazivului mtepe din Africa de Est – o navă care era cusută împreună, în loc să fie bătută în cuie.

Toate desenele descriu nave care ar fi fost ușor de văzut de pe bastioanele fortului.

În secolul al XVIII-lea, conducătorii din Oman au început să dezvolte Gereza ca una dintre fortificațiile lor principale din regiune. De acolo, supravegheau și controlau comerțul cu materii prime și cu robi din interiorul Africii, care treceau prin Zanzibar.

După ce au dezvoltat plantații de mirodenii pe arhipelag, aceștia și-au mutat ulterior baza politică din Arabia în Zanzibar. Fortul a fost abandonat în secolul al XIX-lea.

Cea mai detaliată și mai intrigantă imagine este o reprezentare a unei fregate cu trei catarge sau a unei nave construite pe bază de fregată, cum ar fi o corvetă. În această perioadă, Zanzibar a fost vizitat de fregate și de alte nave cu vele pătrate ale puterilor occidentale, dar și marina din Oman avea câteva nave proprii.

Desenele nu ar fi avut o funcție spirituală sau religioasă

Desenele sunt diferite de cele găsite în alte părți din Africa de Est prin faptul că nu sunt amplasate în exteriorul unei moschei sau în spații domestice.

Acest lucru sugerează că nu au avut o funcție spirituală sau religioasă. În schimb, acestea au fost amplasate în cea mai mare parte pe bastioanele fortului, ceea ce sugerează că au fost realizate de soldați aflați de pază.

Studiul, realizat de John P. Cooper și Alessandro Ghidoni de la Universitatea din Exeter, este publicat în revista Azania: Archaeological Research in Africa.

„Desenele ar fi fost făcute de către membrii comunității din fort. Cele din turnul de sud-vest și din bastioanele vestice ale Gereza trebuie să fi fost făcute de persoane cu acces la aceste părți superioare mai rezervate ale fortului, probabil soldați sau sclavi aflați în garnizoana fortului. Probabil că au fost realizate de persoane care aveau timp liber, soldați care făceau gărzi sau care își petreceau timpul liber în zonele superioare mai aerisite ale clădirii”, a declarat profesorul Cooper, potrivit EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

10 lucruri fascinante despre Africa

Dieta africană antică, dezvăluită de urmele chimice din vasele de ceramică

Cum au ajuns în Europa strămoșii noștri din Africa? Descoperirea dintr-o peșteră schimbă povestea

ADN-ul antic oferă indicii despre cum trăiau, călătoreau și interacționau africanii timpurii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase