Factorii care favorizează apariţia demenţei. Cum poţi evita să faci Alzheimer

13 10. 2016, 09:00

Cauzele demenţei nu sunt înţelese complet, o treime din riscul apariţiei demenţei se regăseşte în gena individului, în timp ce factorii legaţi de sănătate, precum greutatea, exerciţiile fizice şi sănătatea cardiovasculară reprezintă 20%. 

Restul procentelor sunt încă un mister. Mediul înconjurător probabil că joacă un rol foarte important, afirmă Tom Russ de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie. Analizând 60 de studii, Russ şi echipa sa au descoperit nenumărate dovezi ale legăturii dintre demenţă şi poluare. 

,,Nu sunt studii care să nu fi descoperit o conexiune între aerul poluat şi demenţă,” spune Russ. ,,Materia particulară, oxizi de azot, ozonul su monoxidul de carbon, toate sunt legate de apariţia demenţei,” adaugă el.

Totodată, dintotdeauna a existat o conexiune între deficienţa de vitamina D, fumatul pasiv, expunerea la pesticide şi demenţă.

Cea mai surprinzătoare conexiune a fost cea cu locuitul în apropierea liniilor de înaltă tensiune. ,,Nu există foarte multe dovezi, dar sunt destul de concrete,” afirmă Russ.

Russ afirmă că este prematur să sfătuiască oamenii să limiteze expunerea la oricare dintre aceşti factori. Deşi unele studii furnizează dovezi concrete, echipa nu poate concluziona că oricare dintre aceşti factori provoacă demenţa.

Sursa: New Scientist

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

6 semne timpurii ale demenţei
 
”Teroristul” din creierul lui Robin Wiliams. Cum l-a făcut demenţa cu corpi Lewy să-şi piardă minţile
 
O persoană este afectată de demenţă senilă la fiecare trei secunde. Până în 2030 vor exista 76 de milioane de cazuri la nivel mondial
 
Riscurile călătoriei spre Marte: Astronauţii pot dezvolta demenţă din cauza expunerii la razele cosmice