Home » Știință » 6 semne timpurii ale demenţei

6 semne timpurii ale demenţei

6 semne timpurii ale demenţei
Publicat: 17.08.2016
Uitarea uşoară poate fi o parte normală a procesului de îmbătrânire. Dacă aveţi probleme în a vă aminti numele cuiva pe moment, nu poate fi catalogată ca o problemă gravă de memorie.

Dar în cazul în care problemele de memorie afectează grav viaţa de zi cu zi, acestea ar putea fi semne timpurii ale demenţei.

Iată o serie de indicatori ai acesteia, potrivit CSID:

1. Modificări subtile de memorie pe termen scurt

Problemele cu memoria pot fi un simptom precoce de demenţă. Modificările sunt adesea subtile şi au tendinţa de a implica memoria pe termen scurt. O persoană mai în vârstă poate fi capabilă să-şi amintească evenimentele care au avut loc cu ani în urmă, dar să uite ce a servit la micul dejun. Alte simptome de modificări ale memoriei pe termen scurt includ lupta de a-şi aminti de ce au intrat într-o anumită cameră sau ce şi-au propus să facă pentru respectiva zi.

2. Dificultăţi în a găsi cuvintele potrivite

Un alt simptom precoce de demenţă îl constituie lupta pentru a comunica gândurile. O persoană cu demenţă poate avea dificultăţi în a explica ceva sau în a găsi cuvintele potrivite pentru a se exprima. A avea o conversaţie cu o persoană care are demenţă poate fi dificil şi poate dura mai mult decât ar dura o conversaţie cu alte persoane, în mod normal.

3. Modificări în starea de spirit

Schimbările bruşte ale stării de spirit sunt de asemenea semne ale demenţei. Dacă aveţi demenţă, nu este întotdeauna uşor de recunoscut acest lucru pe cont propriu, dar este posibil să observaţi această schimbare la alte persoane care suferă. Depresia, de exemplu, este un semn tipic de demenţă precoce. Împreună cu schimbările de dispoziţie puteţi observa, de asemenea, o schimbare de personalitate, cel mai adesea, aceasta se rezumă la dezvoltarea timidităţii.

4. Apatie

Apatia apare frecvent în demenţa precoce. O persoană care suferă de demenţă ar putea pierde interesul pentru hobby-uri sau activităţi. S-ar putea să nu mai dorească să iasă din casă sau să facă ceva distractiv. Se poate pierde interesul pentru a petrece timp cu prietenii şi familia, şi devin persoane aplatizate emoţional.

5. Dificultăţi în executarea sarcinilor normale

O schimbare subtilă în capacitatea de a finaliza sarcinile uzuale poate indica faptul că cineva experimentează un început de demenţă. Acest lucru începe de obicei cu dificultăţi în exercitarea sarcinilor mai complexe, cum ar fi jocurile care au o mulţime de reguli.

6. Confuzie

O persoană aflată în stadii incipiente de demenţă poate deveni adesea confuză. Atunci când memoria, gândirea, sau un raţionament îşi pierde valabilitatea, poate apărea confuzia. Există riscul să nu nu îşi mai poată aminti feţele, să găsească cuvintele potrivite sau să interacţioneze cu oamenii în mod normal.

Sursa: CSID

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase