Expresiile faciale, inclusiv de frică sau furie, nu sunt universal valabile. Descoperirea făcută de doi cercetători în urma unui experiment inedit, realizat timp de câteva luni

20 12. 2016, 09:00

Timp de mai bine de un secol, cercetătorii s-au întrebat dacă toţi oamenii îşi exprimă emoţiile în aceleaşi moduri. Printre savanţii care au cercetat acest domeniu se numără Charles Darwin şi Paul Ekman. Experţii de la Universitatea California din San Francisco au încercat să afle răspunsul la această întrebare, prezentându-le imagini cu expresii faciale ale oamenilor din vestul lumii, locuitorilor care trăiesc în zone izolate, inclusiv Papua Noua Guinee. Aceştia au fost întrebaţi ce emoţii transmit imaginile. 

În prima fază, primele experimente ale lui Ekman au părut conclusive, de la frică la bucurie şi extaz, toţi locuitorii din jurul lumii păreau să aibă aceleaşi expresii faciale. 

În 2011 psihologul Carlos Crivelli a încercat să investigheze experimentele iniţiale ale lui Ekman din Papua Noua Guinee. Acesta, împreună cu Sergio Jarillo, antropolog din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din New York, au călătorit pe insulele Trobriand, unde se află peste 60.000 de indigeni izolaţi de lume. Crivelli şi Jarillo s-au asociat culturii locale, locuind la familii gazdă şi luându-şi nume cunoscute locurilor. Crovelli a devenit ,,Kelakasi”  şi Jarillo ,,Tonogwa,” aceştia au petrecut multe luni în trib încercând să înveţe limba, kilvila.

În momentul experimentului, bărbaţii nu au avut nevoie de translatori. Ei au prezentat unui grup de 72 de localnicii cu vârste între 9 şi 15 ani din diferite sate imagini cu expresii facilae utilizate şi în testele psihologice. Cercetătorii au cerut unei jumătăţi din grup să asocieze fiecare faţă unei emoţii de pe o listă: fericire, tristeţe, furie, frică, desgust sau foame. Cealaltă jumătate de grup a primit o sarcină diferită. 

Crivelli a aflat că localnicii au asociat zâmbetul cu fericirea de fiecare dată. Rezultatele pentru alte expresii faciale erau amestecate. Însă o altă expresie facială a fost asociată de către majoritatea locuitorilor unei emoţii. În cazul expresiei unei feţe cu ochii larg deschişi şi buzele parţial depărtate, locuitorii zonei au asociat-o cu furia, în timp ce majoritatea locuitorilor din ţările de vest o asociază fricii.  

În cadrul unui alt test, Crivelli le-a arătat particianţilor un alt set de imagini, dar a pus următoarea întrebare ,,Care dintre aceştia vrea să înceapă o luptă?” şi în acest caz majoritatea au asociat faţa speriată cu ameninţarea.

Sursa: Science Magazine

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Cum afli dacă este fericit câinele tău? Iată cum se „traduc” expresiile faciale ale câinilor (VIDEO)
 
Spune-mi cum te incrunti ca sa-ti spun de unde esti
 
Robotul care mimeaza expresiile faciale umane
 
Computerul care „citeşte” emoţiile mai bine decât oamenii poate detecta 21 de expresii faciale distincte