Home » D:News » Cum afli dacă este fericit câinele tău? Iată cum se „traduc” expresiile faciale ale câinilor (VIDEO)

Cum afli dacă este fericit câinele tău? Iată cum se „traduc” expresiile faciale ale câinilor (VIDEO)

Cum afli dacă este fericit câinele tău? Iată cum se „traduc” expresiile faciale ale câinilor (VIDEO)
Publicat: 02.08.2013
Majoritatea proprietarilor de câini recunosc fericirea partenerului lor atunci când aceştia dau din coadă. Cu toate acestea, puţini oameni ştiu că şi chipul câinilor dezvăluie foarte multe despre trăirile lor interioare.

Experţii în comportamentul animalelor au descoperit că emoţiile câinilor sunt dezvăluite de mişcări faciale specifice, fiind posibilă interpretarea acestora pentru a înţelege dacă animalul dumneavoastră de companie este cu adevărat încântat să vă vadă.

Folosind camere video de înaltă viteză, ce capturează foarte multe cadre pe secundă, cercetătorii au analizat schimbările ce aveau loc pe feţele câinilor atunci când erau reuniţi cu stăpânul lor şi atunci când cunoşteau pentru prima dată un om străin.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în prima jumătate de secundă după ce îşi zăreau stăpânii, câinii tindeau să-şi ridice sprânceana stângă. În schimb, atunci când animalele cunoşteau un om pe care nu-l mai văzuseră niciodată, ele îşi trăgeau uşor în spate urechea stângă.

Dacă cercetătorii le ofereau câinilor un obiect care nu le plăcea, cum ar fi o foarfecă de tăiat unghiile, animalele îşi deplasau urechea dreaptă.

„Este greu de explicat această diferenţă, de ce în anumite cazuri foloseau urechile, iar în altul sprânceana. Urechile câinilor sunt trăsături proeminente folosite pentru a comunica emoţiile, astfel că rezultatele noastre sugerează că aceşti căţei erau mai precauţi atunci când cunoşteau persoane noi”, explică Dr. Miho Nagasawa de la departamentul de ştiinţe animale din cadrul Universităţii Azabu din Sagamihara, Japonia.

„În schimb, mişcarea sprâncenei ar putea indica o reacţie vizibilă ce are loc atunci când câinii încearcă să-şi privească stăpânii cu atenţie sporită”, a adăugat dr. Nagasawa.

Studiul, ce a fost publicat în jurnalul Behavioural Processes, a fost realizat cu ajutorul a 12 câini ce au fost aduşi într-o cameră împărţită cu ajutorul unor perdele negre. Din când în când, perdelele se deschideau pentru o scurtă perioadă de timp pentru a permite câinilor să vadă ce se ascunde dincolo de ele.

Cercetătorii au aplicat etichete colorate pe feţele câinilor pentru a permite camerei video sofisticate să urmărească cu precizie mişcările faciale.

Atunci când perdelele se deschideau, câinii îl vedeau pe stăpânul lor, un străin, o jucărie sau un obiect neplăcut, iar cercetătorii înregistrau reacţia patrupedului în fiecare caz. Aceştia au descoperit că animalele îşi ridicau sprânceana de fiecare dată când se deschideau perdelele, însă mişcarea era mult mai pronunţată atunci când stăpânul lor apărea de după perdele, sprânceana stângă fiind cea mai activă.

Cercetătorii sugerează că diferenţele subtile între cele două laturi ale feţei reprezintă o reflectare a activităţii cerebrale în diferite părţi ale creierului ce controlează emoţiile. De asemenea, oamenii de ştiinţă afirmă că aceste deosebiri s-ar putea datora faptului că animalele experimentau emoţii contradictorii – bucurie că-şi vedeau stăpânii, dar nefericire deoarece nu puteau ajunge la ei.

Un alt studiu efectuat anul trecut în SUA arată că oamenii sunt capabili să detecteze numeroase emoţii în expresiile faciale ale câinilor, chiar şi în cazul în care aveau experienţe foarte puţine în compania acestor animale. Dr. Tina Bloom, de la Universitatea Walden din Minneapolis, afirmă că aceste rezultate sugerează că oamenii au dezvoltat o empatie naturală faţă de câini după ce au evoluat alături de aceştia timp de mii de ani. De asemenea, câinii s-au dovedit a fi foarte pricepuţi în a citi emoţiile de pe chipurile oamenilor.

„Acest lucru sugerează că relaţiile om-câine au o bază biologică. Canidele sunt fiinţe foarte sociale şi comunică prin numeroase expresii faciale. Aceste metode de comunicare pot juca un rol important în «dialogul» lor cu oamenii”, a concluzionat dr. Nagasawa.

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase