Consumul de murături are efecte benefice asupra organismului. iată care sunt acestea

09 09. 2017, 12:00
Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie, explică pentru CSID de ce sunt bune murăturile pentru organismul nostru şi de ce anumite persoane trebuie să le consume cu restricţie.
 
Mai întâi de toate este bine de ştiut că procesul de conservare al legumelor trebuie să înceapă la scurt timp după culegerea acestora, pentru a nu-şi pierde nutrienţii. În general, asta înseamnă 2-3 ore de la culegere. Un produs conservat în acest fel este util sănătăţii şi poate fi consumat pe tot timpul toamnei şi iernii.
 
Mai apoi, recomand murăturile în saramură, iar asta pentru că au un conţinut redus de zaharuri. Saramura se face simplu, apă cu sare, îmbunătăţită cu diverse mirodenii. Totodată, preferaţi legumele de culoare verde, cum ar fi varza, castraveţii şi gogonele. Sunt bogate în fibre şi antioxidanţi.
 
Se combină foarte bine cu legumele proteice: fasole boabe, linte verde, năut, ciuperci, dar şi cu proteinele de origine animală, carne albă, brânză slabă sau ou.
 
Diete bazate pe murături
 
Murăturile au o cantitate mare de probiotic, util unei bune digestii, de aceea se asociază mâncărurilor bogate în calorii. Probioticele participă la procesul de digestie, îmbunătăţeşte tranzitul şi ajută organele participante, cum ar fi vezica biliară, ficatul şi pancreasul.
 
CIteşte continuarea în CSID.