Home » D:News » Uraganul Irma face prăpăd în Insulele Caraibe. Este cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în Oceanul Atlantic

Uraganul Irma face prăpăd în Insulele Caraibe. Este cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în Oceanul Atlantic

Publicat: 07.09.2017
Uraganul Irma, cea mai mare furtună înregistrată vreodată în Oceanul Atlantic, îşi face resimţite efectele.
Cel puţin nouă persoane au decedat şi alte 23 au fost rănite după ce cel mai puternic uragan format în Oceanul Atlantic a devastat insulele din estul Caraibelor, informează presa internaţională.
Mai mult de jumătate din insula Puerto Rico a rămas fără electricitate, peste 900.000 de persoane neavând energie electrică.
 
Irma a cauzat inundaţii majore în insula Barbuda, conform Servicului Meteorologic Naţional. Potrivit Reuters, Uraganul Irma a provocat o scenă de un ”carnagiu total”în insula Barbuda. Gaston Browne, premierul insulelor Antigua şi Barbuda, a catalogat daunele ca fiind ”absolut devastatoare” şi a solicitat joi ajutor de la comunitatea internaţională în vederea reconstrucţiei.
 
Browne, ce a vizitat insulele, a estimat că ”95% dintre proprietăţi au suferit un anumit nivel de daune”.
 
Multe dintre casele din Barbuda nu au fundaţie de ciment şi au acoperişuri prost construite din lemn ce sunt sensibile în faţa daunelor vânturilor puternice.
 
Conform lui Browne, multe dintre ”case şi-au pierdut acoperişurile, iar altele au fost complet demolate”.
 
Cel puţin o persoană a fost ucisă în Barbados, iar alte două în insulele franceze St. Martin şi St. Barts. Trei români care au fost daţi dispăruţi de către familii după ce uraganul Irma a măturat Insula Saint-Martin. Insula, împărţită de Franţa şi Olanda, este distrusă, aproape în întregime, după rafale de vânt cu viteze de aproape 300 de kilometri pe ora.
 
Centrul Naţional al Uraganelor (NHC) din Statele Unite a anunţat că Irma este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Oceanul Atlantic, fiind totodată şi una dintre cele cinci cele mai violente furtuni care lovesc bazinul Atlantic în ultimi 82 de ani.
 
Uraganul Irma va trece astăzi pe lângă Republica Dominicană şi Haiti, mâine se va apropia de Cuba, iar în weekend va lovi Florida, unde autorităţile au început deja evacuările.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase