În rândul tinerilor, marijuana şi ”vaping-ul” au devenit mai populare decât ţigările obişnuite

18 12. 2017, 09:00

This browser does not support the video element.

Studiul, sponsorizat de National Institute on Drug Abuse şi realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan, a găsit că 22,9% dintre liceenii în an terminal au fumat marijuana în ultima lună şi 16,6 au folosit un dispozitiv de inhalare al vaporilor. Doar 9,7% au fumat ţigări, scrie New York Times.

Studiul a inclus 43.703 de elevi aflaţi în clasele a VIII-a, a X-a şi a XII-a.

„Suntem impresionaţi de creşterea consumului acestor substanţe la adolescenţi”, a precizat Wilson Compton, directorul institutului. „Nu ştim care sunt implicaţiile în ceea ce priveşte problemele de sănătate ale inhalării de vapori”, a adăugat acesta.

Aceste dispozitive de ”vaping”, care vaporizează substanţele într-un inhalator, sunt văzute de unii experţi ca o variantă mai sănătoasă la ţigările tradiţionale, „dar temerea este că poate reprezenta o nouă cale de expunere la nicotină şi marijuana”, a afirmat Compton.

Dispozitivele sunt vândute de obicei cu nicotină. Dar când cei de clasa a XII-a au fost întrebaţi ce cred că se află în conţinutul acestora, peste jumătate au răspuns că se găseşte „doar aromă”.

Cassie Poncelow, consilier la Pudre High School din Fort Collins, Colorado, a observat o creştere a utilizării acestor dispozitive. „Sunt accesibile şi uşor de ascuns”, a afirmat aceasta.

Totuşi, profesorii se bucură de scăderea consumului de ţigări. Compton a precizat că în 1996, 10,4% din cei de clasa a VII-a fumau zilnic. În 2017, procentul a scăzut la doar 0,6%. În 1997, fumatul regulat printre cei de clasa a XII-a a atins un maxim de 24,6%. În 2017, doar 4,2% fumau zilnic.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Reducerea cantităţii de nicotină din ţigări ar putea ajuta fumătorii să renunţe la viciu

Efectele devastatoare ale unui singur pachet de ţigări asupra plămânilor – VIDEO

Fumatul unui pachet de ţigări pe zi provoacă 150 de mutaţii în fiecare celulă a ADN-ului asociat cu diferite tipuri de cancer

Ţara în care se fumează cel mai mult. Cum arată harta consumului de ţigări la nivel mondial