SpaceX, implicată într-un nou scandal după lansarea misiunii secrete Zuma. Ce s-a întâmplat cu satelitul

12 01. 2018, 00:00

Lansarea satelitului a fost iniţiată de SpaceX pe 7 ianuarie, fiind cea de-a treia misiune secretă realizată de companie pentru guvernul american. Tech Times notează că după mai multe amânări ale lansării, racheta la bordul căreia se afla satelitul Zuma a decolat de pe platforma Cape Canavera din Florida. 

Primele două ore ale lansării au fost transmise online, însă a fost întreruptă în moemntul decuplării încărcăturii. În urma speculaţiilor privind eşecul misiunii, SpaceX a declarat că racheta Falcon 9 a funcţionat corespunzător, dar nu au oferit şi informaţii suplimentare privind amplasarea cu succes a satelitului. 

În urma lansării, mai multe articole din presă ce citau surse anonime din guvernul SUA susţineau că a doua treaptă a propulsorului Falcon 9 a funcţionat, iar racheta şi satelitul s-au prăbuşit în Oceanul Indian. Însă SpaceX a clarificat situaţia prin intermediul unui comunicat oficial: ”După analizarea datelor putem afirma că racheta Falcon 9 a realizat corect toate manevrele. Dacă vom descoperi erori din cadrul misiunii, le vom publica imediat. Informaţiile contrare publicate recent sunt categoric false. Din cauza misiunii clasificate a încărcăturii nu putem face şi alte comentarii,” a declarat preşedintele SpaceX Gwynne Shotwell. 

În mai 2017, SpaceX a reuşit să recupereze prima treaptă a rachetei pe care a utilizat-o în cadrul lansării misiunii clasificate. 

Recent, imagini cu o spirală stranie au apărut pe internet, mulţi utilizatori consideră că aceasta ar putea fi treapta superioară a rachetei Falcon 9. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Fondatorul SpaceX: „În 10 ani vom putea trimite oameni pe Marte”
 
Prima naveta comerciala a ajuns pe orbita si s-a intors cu bine pe Pamant!
 
Eveniment istoric: SpaceX a lansat primul program spaţial particular
 
SpaceX a lansat un supercomputer în spaţiu, o serie de obiecte utile studiilor ştiinţifice, alături de îngheţată şi bomboane pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională