Primul algoritm computerizat din istorie, creat de Ada Lovelace, a fost vândut pentru o sumă uriaşă

26 07. 2018, 08:33

Recent, reputaţia ştiinţifică a tinerei a devenit şi mai importantă după ce prima ediţie extrem de rară a uneia dintre lucrările sale tehnice, în care există o ecuaţie considerată ca fiind primul algoritm pentru computer, s-a vândut în cadrul unei licitaţii pentru 125.000 de dolari. 

Live Science notează că în această carte intitulată „Sketch of the Analytical Engine Invented by Charles Babbage, Esq”, Lovelace ar fi tradus lucrarea realizată de către matematicianul italian Luigi Menabrea, în care era descrisă o maşinărie automată de calcul propusă de către inginerul englez Charles Babbage. 

Încă din adolescenţă, Lovelace a colaborat cu Babbage. Munca sa din manuscrisul din 1843 nu era o simplă traducere, ecuaţia fiind îmbogăţită cu numeroase alte formule pentru calcularea numerelor lui Bernoulli. Formula, spun unii specialişti, poate fi considerată ca fiind primul program computerizat scris din istorie. 

Conform casei de licitaţii Moore Allen & Innocent, cartea „extrem de rară” este prima din cele şase ediţii care există. 

Ada Lovelace a fost rezultatul mariajului scurt dintre Lord Byron şi Anne Isabella Milbanke, un fenomen al matematicii care era cu mult peste Byron. La puţin timp după ce Ada s-a născut, mama ei a recunoscut faptul că Byron umbla cu mai multe femei şi l-a părăsit, luând-o pe Ada cu ea.
 
Însă Anne se temea de faptul că tendinţele libertine ale lui Byron se pot transmite ereditar, iar Ada ar putea deveni varianta feminină a tatălui său. Soluţia a fost să o încarce pe Ada cu matematică. Ideea era că educarea fiicei sale în ştiinţă ar putea „tempera sângele Byronic”.
 
Datorită mamei ei a devenit prima femeie  care a putut merge la petrecerile „tocilarilor”. Tot aşa l-a cunoscut pe Charles Babbage, bărbatul care a venit cu ideea de computer. Babbage a fost cu ideea, iar Ada a făcut restul. Deci se poate spune că invenţia computerului este datorată infidelităţii lui Lord Byron.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

5 Personaje care au schimbat lumea ca urmare a copilăriei lor înfricoşătoare
 
Un cercetător român ne duce cu un pas mai aproape de era computerelor cuantice după ce a inventat un cip care poate stoca informaţie sub formă de lumină
 
Problema gravă de sănătate pe care o au cei care lucrează la birou
 
Şase invenţii foarte utile oamenilor care nu ar fi existat fără aceste femei