Prima pagină D:News

Primul computer cuantic a fost achiziţionat cu 10 milioane de dolari!

06.01.2011 | ● Vizualizări: 6508
Primul computer cuantic a fost achiziţionat cu 10 milioane de dolari!     informatica, computer, mecanica cuantica, computer cuantic + zoom
Galerie foto (1)

Primul computer cuantic disponibil comercial, care utilizează principiile mecanicii cuantice, decât pe cele ale mecanicii clasice, a fost vândut companiei aerospaţiale de apărare şi securitate Lockheed Martin.

Spre deosebire de computerele bazate pe tranzistori, computerelecuantice se bazează pe principiile din mecanica cuantică pentruefectuarea operaţiilor. Calculatoare profita de proprietăţi precumentanglementul cuantic (atunci când două particule au aceleaşiproprietăţi şi se comportă identic, fiind în acelaşi timp separate)şi stocarea de date cu "qubiţi", sau biţi cuantici.

Computerul cuantic este capabil să utilizeze un sitem de 128 dequbiţi, ceea ce înseamnă că el va fi capabil să rezolve problememult mai complexe, cu o viteză mult mai mare decăt un computernormal. El poate aborda problemele legate de teoria numerelor şi deoptimizare ce solicită o putere computaţională mare. Un exemplueste algoritmul lui Shor, un algoritm cuantic care determină rapidşi eficient factorii primi ai unui număr mare. Avânt destui qubiţi,un astfel de computer poate utiliza algoritmul lui Shor pentru a«sparge» algoritmii de criptare folosiţi în zilele noastre.

Computerele în cauză pot fi, teoretic, mult mai rapide decâtcalculatoarele obişnuite şi pot rezolva probleme mult mai complexe.Ele ar putea duce, de asemenea, la noi tipuri de algoritmi decriptare pentru a asigura datele şi a modela sisteme mai complexe.

D-Wave, firma producătoare a fost fondată în 1999 şi seautontitulează "compania de calcul cuantic". Ea comercializeazăcomputerul numit "Wave One" pentru 10 milioane de dolari şi promitecă va efectua, de asemenea, servicii profesionale de întreţinere acomputerelor.

Sursa: VentureBeat