Obiceiurile de sănătate pe care părinţii trebuie să le înveţe de la copii

27 11. 2018, 12:00

Un copil schimbă viaţa. Total. Auzim această frază foarte des, mai ales la tinerii părinţi care abia reuşesc să se dezmeticească şi să înţeleagă cum pot face faţă mai bine provocărilor vieţii noi. Să comunici, să îngrijeşti şi să ocroteşti o fiinţă atât de fragilă, care nu vorbeşte, nu se merge, nu se poate hrăni, nu cunoaşte pericolele, nici măcar nu se poate întoarce singur de pe o parte pe alta e o mare provocare. Secundă de secundă, minut de minut, oră de oră, zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună, an de an copilul se dezvoltă alături de părinte şi părintele se desăvârşeşte ca persoană.

Părintele îl ghidează pe copil în drumul lui permanent. De la tipul de alimentaţie, la mers, comportament, igienă, curăţenie, joacă, independenţă, vorbire, comportament, educaţie, socializare, relaţii, apetit pentru muncă, abilităţi pentru treburi gospodăreşti, hobby-uri, carieră, curiozitate etc, etc. Amprenta părinţilor asupra copiilor este foarte mare.

Însă în natură există mereu un echilibru. Nu poţi să dai fără să şi primeşti. Având copii, părinţii devin mai responsabili, sunt mai atenţi la sănătatea lor şi reduc pe cât posibil numărul situaţiilor riscante la care se supun. Iată însă şi câteva obiceiuri de viaţă sănătoasă pe care părinţii le învaţă de la copii.

Continuarea pe CSID: