Cea mai puternică armă navală, testată cu succes de China. De când va deveni operaţională – VIDEO

01 02. 2019, 09:18
Arma chinezilor, care foloseşte energie electromagnetică în loc de praf de puşcă pentru a propulsa muniţia, a fost văzut pentru prima dată în 2011 şi a intrat în teste din 2014, au afirmat surse cunoscătoare ale unui raport de informaţii al SUA, citate de CNBC sub protecţia anonimatului. 

Timp de aproape trei ani, între 2015 – 2017, chinezii au calibrat tunul electromagnetic să ţintească mult mai departe, făcând-ul astfel mult mai puternic. Arma a fost montată, în decembrie 2017, pe o navă de război, de unde a şi început testele pe mare, lucru de care nicio altă ţară nu a fost capabilă. Se aşteaptă ca testarea tunului electromagnetic pe mare să fe finalizată până în 2023.

Testarea acestei arme extrem de puternice vine într-un moment de maxime tensiuni între China şi SUA.
 
Potrivit surselor citate de CNBC, acest tun electromagnetic poate lovi o ţintă aflată la aproape 200 km cu o viteză de 2,5 km/secundă. De exemplu, o ţintă lansată din Washington către Philadelphia va ajunge în circa 90 de secunde.

Tunurile electromagnetice se află de multă vreme pe lista de dorinţe militare ale Rusiei, Iranului şi a SUA, acest tip de arme fiind foarte eficiente din punct de vedere al costurilor presupuse. Un proiectil folosit pentru tunul electromagnetic al chinezilor costă între 25.000 – 50.000 de dolari, potrivit raportului de informaţii. Cu tehnologie diferită de arma chinezilor, racheta de croazieră americană Tomahawk este estimată la 1,4 milioane de dolari bucata.