Senatul a adoptat proiectul pentru înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie al Holocaustului

05 09. 2019, 14:00

Senatorii au adoptat iniţiativa cu 89 voturi „pentru” şi o ”abţinere”.

”Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, instituţie publică de importanţă naţională cu personalitate juridică în subordinea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ,,Ellie Wisel”. Muzeul are ca scop prezentarea şi promovare istoriei culturii şi tradiţiilor comunităţilor evreieşti din România protejarea memoriei victimelor holocaustului, precum şi combaterea antisemitismului.”, se arată în raportul Comisiei pentru Cultură şi Media.

Silviu Vexler, Preşedinte al Comisiei de Etică şi Mediere (Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România) a declarat că proiectul de lege reprezintă o obligaţie a statului român.

”Proiectul de lege de astăzi îndeplineşte, în primul rând, o obligaţie asumată de statul român, în anul 2004, odată cu adoptarea Raportului Comisei Internaţionale pentru studierea Holocaustului din România. Cred că proiectul instituie cardul necesar pentru funcţionarea viitorului muzeu, care sunt convins, că va fi un motiv de mândrie pentru ţară, atât în plan naţional, cât şi internaţional.”, a afirmat acesta.

,,Patrimoniul Muzeului se compune din condiţii de piese şi documente, constituite în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, ,,Ellie Wiesel” şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România- Cultul Mozaic, cu alte instituţii publice sau private, din ţară şi din străinătate, precum şi din piese provenind din transferuri, donaţii, şi achiziţii, conform legii”, prevede proiectul de lege.

Muzeul, în colaborare, va prelua şi documentele de arhivă de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a mai precizat Vexler.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, dar şi Comisia pentru Cultură au susţinut adoptarea proiectului.

,,Am fi dorit ca proiectul legislativ să fie ceva mai complet, în sensul că am fi dorit ca muzeul să fie creat în subordinea Ministerului de Cultură şi nu neapărat al Institutului de Cercetare, pentru a îi da mai multă vizibilitate şi mai multă putere. Am fi dorit de asemenea, ca în curprindul legii să se menţioneze şi obligaţia unora dintre instituţiile centrale ale statului de a oferi un sediu acestui muzeu.”, a declarat senatorul Vlad Alexandrescu.

Senatul a adoptat proiectul de lege pentru înfiinţarea Muzeului Holocaustului, în calitate de Cameră sesizată, iniţiativa urmând să ajungă la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.