Leucemia ar putea fi prevenită prin identificarea şi controlarea mutaţiilor care o cauzează

25 02. 2020, 18:00

Cercetătorii americani de la Boston Children’s Cancer şi Blood Disorders Center au publicat recent un studiu în care au prezentat situaţia mutaţiilor care duc la apariţia leucemiei mieloide acute, o formă comună de cancer a sângelui. Aceştia au ajuns la concluzia că ţinerea sub control a mutaţiilor succesive care duc la apariţia acestei maladii poate reprezenta o metodă de prevenţie, notează Medicalxpress.

Leucemia mieloidă acută are nevoie de o serie de mutaţii genetice pentru a se declanşa, prima mutaţie care are loc în cazul acestei maladii face ca unele celule din sângele nostru să se multiplice mai repede, cercetătorii se referă la această etapă ca „hematopoieza clonală cu potenţial nedeterminat”. Este nevoie de o mutaţie secundară pentru ca aceste celule să devină periculoase pentru sănătate. Cercetătorii din spatele acestui studiu sunt de părere că un compus la care lucrează ar putea să împiedice cea de a doua mutaţie. Trebuie precizat faptul că acest compus a fost folosit până în prezent doar în cadrul studiilor preclinice, ceea ce înseamnă că oamenii de ştiinţă încă trebuie să stabilească efectele acestuia asupra leucemiei, dar şi efectele secundare la care ar fi supuşi pacienţii cărora le-ar fi administrat.

„Ideea este că am face analize tuturor, i-am urmări îndeaproape pe cei care au hematopoieză clonală şi i-am trata pe cei care dezvoltă a doua mutaţie”, explică dr. Scott Armstrong.

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au folosit şoricei care dezvoltaseră o mutaţie a genei DNMT3A, asociată cu hematopoieza clonală cu potenţial nedeterminat. Uterior, în genomul acestora a fost introdusă o mutaţie a genei NPM1, care a determinat apariţia leucemiei. Atunci când şoriceii din grupul de control au fost trataţi folosind VTP-50469, celulele anormale şi-au întrerupt multiplicarea şi leucemia nu a mai apărut.

„Am eradicat celulele care ar deveni în cele din urmă periculoase […] Aceasta este de prima dată când am avut o moleculă eficientă şi care poate acţiona selectiv asupra celulelor preleucemice. Am tratat şoarecii de-a lungul a mai multe săptămâni şi sunt bine”, explică Armstrong.

Cercetătorii explică faptul că prevenţia ar putea fi îndreptată şi asupra primei mutaţii: „Trebuie să ştim care sunt mutaţiile importante şi ordinea mutaţiilor şi trebuie să avem un medicament relativ netoxic, din moment ce vorbiţi despre un pacient care, la acel moment, nu este bolnav, a declarat dr. Armstrong. „Dacă aveţi o moleculă care vizează una dintre mutaţiile precoce, acesta este cu adevărat Sfântul Graal: capacitatea de a interveni timpuriu în procesul de dezvoltare a cancerului”.

Studiul a fost publicat în Science.

Citeşte şi:

A fost descoperit modul în care mutaţiile conduc la apariţia celor mai multe cazuri de leucemie

O genă recent descoperită, specifică bărbaţilor, poate fi cheia pentru remediul împotriva leucemiei

De ce anumite forme de leucemie afectează în general copii?

Un medicament care poate trata leucemia fără reacţiile toxice ale tratamentelor actuale ar fi cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani